Турция предприе агресивна културна политика

 (1 коментар)


Турция предприе агресивна културна политика

Южната ни съседка поиска от най-големите музеи в света връщане на “заграбени” произведения на изкуството...

Турция е обвинена в културен шовинизъм и опит за изнудване на някои от най-големите музеи в света в желанието си да си върне хиляди археологични съкровища, съобщи "Гардиън".

 

Турция е заплашила да забрани на чуждестранни археолози да провеждат разкопки в страната, като не поднови разрешителните им за изследвания. Това ще стане, в случай че техните правителства откажат да върнат артефакти, които Анкара твърди, че са били незаконно изнесени от турска територия.

 

Властимащите отричат да използват задържането на разрешителните за разкопки като форма на изнудване. От Германския археологичен институт, обаче казват, че са им отказали възобновяване на разрешителното за разкопки, ако не върнат експонирания в музея хетейски сфинкс на 3 хил. години.

 

"Турция играе мръсна игра на политика", казва Херман Парцингер, президент на пруската фондация "Културно наследство" в Берлин, и допълва, че с това заплашват бъдещето на научноизследователската дейност и други сътрудничества. "Турците са подхванали доста агресивен стил политика... Новата им тактика е да ни обвиняват, че не инвестираме достатъчно в инфраструктурата на разкопките", твърди Парцингер.

 

Освен връщането на сфинкса, което Германия не е била законно задължена да извърши, тъй като всички артефакти са били придобити законно преди повече от век, Турция е изискала още три произведения на изкуството. Според Парцингер страната е в спор и с Лувъра в Париж, който е отказал искането им да върне определени предмети. Впоследствие преди две години Анкара отвръща на удара, като забранява на френските археолози да работят в Турция.

 

Властите там са в недобри отношения и с колекцията "Норбърт Шимел" в музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк. Повод за това са 18 артефакта, които твърдят, че са били незаконно изнесени от страната. Отправили са искане и към Британския музей в Лондон за връщане на базалтова плоча от 1 в. пр. Хр.

 

Анкара твърди, че иска само онова, което по право й принадлежи. Ертугрюл Гюнай, министър на културата и туризма, посочва, че между 2002 и 2012 г. в страната са били върнати 4067 артефакта. Наскоро той обяви, че страната е взела само малка част от това, което смята да си възвърне. Гюнай допълва също, че през последните пет години Турция е инвестирала в история повече от всяка друга европейска страна.

 

"Гардиън" посочва още, че всички тези усилия на страната са във връзка и с откриването на Музея на цивилизациите в Анкара, разположен на 2.5 хектара площ. То е насрочено за 2023 г., когато е и стогодишнината от основаването на републиката.

 

От Artprice, некомерсиален сайт за култура

 

 

Коментари
2013-02-12 10:23:24 От: Йово

Забележете, че претенциите са само към държави, които са против Турция в ЕС...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот