Турция дава 2 млн. лв. за "обгрижване на исляма"


Турция дава 2 млн. лв. за

От Главното мюфтийство не контролирали проповедите на имамите си, не получавали достатъчно пари от България за това...

В българското мюфтийство получават около 2 милиона лева от Турция, които "подпомагат да се обгрижва ислямът в България". Парите идват по договор, сключен през 1998 г. с турския комитет по религиозните въпроси (Дианет).

Това каза Джелал Фаик - главен секретар на Главното мюфтийство, пред bTV. Тези пари се получавали ежегодно и отивали за духовните училища и Висшия ислямски институт, поясни той.

В същото време Фаик обяви, че Главното мюфтийство не контролира проповедите на имамите си, защото не получават достатъчно финансиране от България. Според Фаик средствата са нужни на вероизповеданието, защото "след промените България по никакъв начин не обгрижва мюсюлманската общност".

Думите на главния секретар идват, след като само преди дни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че ще иска лицензиране на Ислямския институт в България и въвеждане на изпити за имамите съгласно утвърдена от образователното министерство програма

Това ще стане с промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието, които Каракачанов обеща да внесе още тази седмица за обсъждане от правителството.

"Трябва да се лицензира Висшият ислямски институт в България и той да обучава кадрите си по утвърдена учебна система от Министерството на образованието.

Второ, всеки един български гражданин, завършил някъде другаде, трябва да минава през лицензиране през Министерството на образованието, за да получи правото да преподава.

От къде накъде един религиозен проповедник ще дойде от другия край на света и без да знаем какво точно ще проповядва, ще го пуснем да пълни главите на българските граждани? И по отношение на финансирането трябва да има строг контрол", заяви Каракачанов.

Трябва да има регистриране на имамите и не бива да се дава да проповядват на такива, които не знаят български и не са обучени в България, обяви и Алекс Алексиев, който беше съветник в правителството на Филип Димитров, а сега е специалист по радикален ислям.

"Австрийците забраниха чуждото финансиране на имамите. Оказва се, че тези хора не само проповядват, но и шпионират в полза на Ердоган и партията му", категоричен бе той пред bTV.

Дианетът в момента се занимава с радикализирането на ислямските общности извън Турция, каза още Алексиев и припомни, че Германия е на път да го забрани на своя земя.

Джелал Фаик отрече каквито е да е обвинения и внушения и посочи категорично, че Главното мюфтийство е българска институция и не се командва от никоя държава.

ПОДЦЕНЯВАНЕ

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че чужди фондации, подпомагани от държави, изповядващи салафизма и уахабизма, финансират разпространението на символите на радикалния ислям у нас. Според него проблемът се подценява и ако не се вземат мерки, в бъдеше може да ескалира.

От радикализация е заплашена всяка една страна и България не е изключение, посочи Каракачанов.

Според него у нас опитите за радикализация са насочени основно към две общности, които живеят при трудни условия.

"Циганите в гетата и българите мюсюлмани в Родопите. Там са насочени усилия, финансират се, създават се и културни структури", аргументира се той.

"Едни хора, които до преди 5 години са ходели на протестантска църква, днес ходят с бради до кръста и викат "Аллах акбар", облечени в бели чаршафи, и не можеш да разбереш това български граждани ли са или хора, дошли от Пенджаб. Всичко това става срещу заплащане", коментира още министърът.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот