Турция: Съдят авторите на преврата от 1980 г.

Автор: в. "Експрес" (3 коментара)


Турция: Съдят авторите на преврата от 1980 г. Ген. Кенан Еврен, бивш президент, на 94 години: "Предпочитам да се самоубия..."

В Анкара започна исторически процес срещу генералите Кенан Еврен и Тахсин Шахинкая, които могат да получат доживотни присъди за „престъпления срещу държавата“.

 

Този процес дискредитира турската армия, която е обект и на други съдебни преследвания.

 

На подсъдимата скамейка сядат двама старци 30 г. след събитията. Процесът срещу автора на военния преврат от 1980 г. Кенан Еврен и член на неговата хунта, Тахсин Шахинкая, който започна в сряда в Анкара, е безпрецедентен в Турция.

 

Кенан Еврен, бивш началник на Генералния щаб на турската армия и президент на републиката от 1982 до 1989 г., днес е 94-годишен. Бившият генерал Тахсин Шахинкая е на 86 г. Здравето и на двамата е много крехко и те са под медицинско наблюдение. Те участваха чрез видеоконферентна връзка от болничните си легла в откриването на процеса.

 

Двамата рискуват доживотен затвор за „престъпления срежу държавата“.

 

Турските военни три пъти са сваляли законноизбраните правителства – през 1960, 1971 и 1980 г., с аргумента, че изпълняват мисията си да пазят светските принципи на държавата, въведени от бащата на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Обявявайки се за пазители на лаицизма, военните отстраниха от власт и ислямисткото правителство на Ербакан през 1997 г.

 

Военният преврат от 12 септември 1980 г. беше най-кървавият от трите: стотици хиляди задържани, 250 хил. обвиняеми, около 50 екзекутирани, десетки други, издъхнали при мъчения в затворите. Десетки хиляди турци заминават в изгнание.

 

Военните оправдаха действията си с твърдението, че Турция е на ръба на гражданска война заради всекидневните по онова време сблъсъци между леви, както и десни екстремисти, и полицията, както и помежду си.

 

Генералите наложиха нова, авторитарна конституция, която въпреки множеството поправки все още е в сила.

 

Дълго време Кенан Еврен и неговите сподвижници имаха имунитет срещу наказателно преследване, но след поправка в конституцията от 2010 г., направена по искане на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието, той беше свален.

 

„Предпочитам да се самоубия, отколкото да бъда осъден“, обяви Кенан Еврен миналата година, след като му беше повдигнато обвинение.

 

За много наблюдатели започналият в Анкара процес е последният епизод от дългогодишната война между ислямисткото и консервативно правителство на Реджеп Ердоган и армията, като предимство има първият.

 

От идването си на власт през 2002 г. Ердоган направи множество реформи, които ограничиха правомощията и политическото влияние на армията.

 

Много обвинения в антиправителствени заговори доведоха през 2008 г. до началото на съдебен процес срещу 300 бивши високопоставени турски военни, сред които и един бивш началник на Генералния щаб на армията.

 

Съдебното преследване помрачи образа на армията, която е много силна, а до неотдавна и недосегаема институция в страната. Доскоро тя имаше политическа тежест, немислима за една демократична държава.

 

Тези съдебни преследвания обаче будят съмнения в турското общество, а много политици си задават въпроса дали чрез обвиненията срещу военните управляващите не се опитват да заглушат всяка критика срещу режима.

 

Превод на статията от в. "Експрес" - glasove.com

 

 

Коментари
2012-04-06 14:48:37 От: Nostradamus

Давам прогноза, че Турция няма да доживее отпразнуването на 600 години от превземането на Константинопол.

2012-04-06 17:09:17 От:

да ги осъдят мамицата им .Те са в основата на турският просперитет

2012-04-07 00:51:13 От: Емилия-Боряна Славкова

Съдят ги ислямистите сега, та заблудят още някои абдали, че са по-добри от тях, дето разплакаха майката на половината турци и кюрди, избиха сума ти народ, сума ти изгониха в Западна Европа. И сега тия, двамата, само ще ги осъдят колкото да не е без хич, понеже са стари, а пък заедно с тях имаше още бая други за съдене. Но, тия, сегашните, пазят и умножават имането на тези, за които работеха Еврен и сие. Всички работят само за турската олигархия. Но турците като маса предпочитат да се нагласят към по-силния, вместо да работят за благото на всички. Не знам дали тая "хубава" черта ни е от тях.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот