Турция: Последната жертва от арменския геноцид

 (8 коментара)


Турция: Последната жертва от арменския геноцид

Преди пет години в Истанбул бе застрелян турският журналист от арменски произход Хрант Динк. Той имаше смелостта да говори по темата-табу в Турция - масовото избиване на арменците през 1915 г.

 

На 19 януари 2007 мъртвото тяло на Хрант Динк лежеше на една улица в Истанбул, точно пред сградата на неговия вестник "Агос". Цялата страна бе шокирана. Но атентатът не дойде изневиделица - през последните месеци от живота си Динк бе получил няколко заплахи за разправа.

 

През 2005 година срещу Динк бе заведено дело по обвинение за обида на турското национално достойнство. Той получи условна присъда от шест месеца лишаване от свобода. През 2006 последваха други обвинения и нови съдебни дела.

 

В последната си статия, публикувана тъкмо в деня на убийството му, Динк пише: "Вероятно 2007 ще бъде една трудна година за мен. Чувствам се като гълъб - наплашен, едва ли не прекалено предпазлив - но пък знам, че в тази страна никой не закача гълъбите."

 

Неговите статии бяха трън в очите на националистическите сили в Турция. Динк беше арменец, който настояваше най-сетне да се заговори открито за събитията от 1915.

 

Той писа: "Аз знам какво се случи с моите деди. Някои може да го наричат изтребление, други гонение, катастрофа или геноцид. Моите предци го наричаха по анадолски касапница. А аз го наричам опустошение".

 

Убиецът на Динк беше много бързо заловен, един 17-годишен младеж от Трабзон в Северна Турция. Огюн Самаст каза, че убил известния журналист от омраза срещу позицията му по арменския въпрос и че бил действал абсолютно самостоятелно.

 

По-късно той промени показанията си и призна, че бил подтикнат към престъплението от Ясин Хаял, десен екстремист от Трабзон.

 

През 2010 Европейският съд за човешките права хвърли част от вината за убийството на Динк върху турската държава, която не му била осигурила достатъчна защита. Миналата година Самаст бе осъден на 22 години затвор. Но тъй като присъдата бе произнесена в съответствие с наказателния закон за малолетните, той ще трябва да излежи реално само две трети от нея.

 

Съд в Истанбул осъди Министерството на вътрешните работи да заплати обезщетение от 100 хиляди турски лири (40 630 евро) на двамата братя на Динк, като постанови, че макар да е разполагало с достатъчно доказателства, че журналистът ще бъде убит, министерството не е направило нищо, за да предотврати престъплението и да защити Динк.

 

Пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург през 2010 г. външното министерство заяви, че Динк е обиждал турската национална идентичност и е провокирал хората, и го сравни с нацистки лидер, който е бил осъден от съда в Страсбург.

 

По Deutsche Wellle и БТА, заглавието е на "Българи"

 

 

 

 

 

 

Коментари
2012-01-18 23:51:02 От: Емилия-Боряна Славкова

Прогресивната общественост в Турция заяви, че процесът срещу убийците на Динк не е приключили и ще приключи, когато демократите в Турция кажат, че е намерен истинския убиец. А всички знаят, че убиецът е "дълбоката" турска шовинистична държава. Не напразно тези среди днес наричат премиера Ердоган открито фашист. Има много на какво да се учим българите от борбената демократична общественост в тази страна.

2012-01-20 17:31:29 От: Tashunko

Убиецът е осъден на доживотен затвор. Ето информация тук http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=13855
Въпросът обаче е кои са подстрекателите...

2012-01-20 20:02:53 От: Емилия-Боряна Славкова

По време на съдебното дирене свидетел заявява, че зад убийството стои организация, но съдът заключава, че няма организация и пуска на свобода този, който е дал такива показания. А осъденият, който е получил тлъста сума, а освен това е прост, небогат и тъп националист, каквито турската идеология и у-ще бълват достатъчно,добре е знаел какво прави, но не е изключено да е вярвал, че го прави "за братята турци-мюсюлмани". Кажете ми, че по нищо не прилича на български съд! Напълно независима от никаква власт съдебна система! Пък се наричат, България и Турция, демократични държави! И двете настояват, че са правови! Но в Истанбул вчера имаше митинг от около 40 хил. души, които викаха "Искаме справедливост! Всички сме Динк!"

2012-01-20 20:19:14 От: Емилия-Боряна Славкова

Сега прочетох, да, доста точно е отразено всичко в сайта на СБЖ. И за подстрекателите е ясно - това са шовинистични групи,които изпълняват "мокрите поръчки" на "демократизиралата се" държава. От втората половина на 80-те години има към 3 убийства на ляво мислещи, антиислямисти и кюрдски патриоти, извършени от "неизвестен извършител", който никога няма да бъде открит!

2012-01-20 20:22:02 От: Емилия-Боряна Славкова

3 хиляди убийства

2012-02-08 13:08:23 От: История

Нищо подобно. Самият Хрант Динк не е наричал геноцид събитията от миналия век. Той също е казвал, че арменците също извършили зверства, повече от клането над азери в
Нагорни Карабах.

2012-02-09 01:25:30 От: Емилия-Боряна Славкова

Не знам какво не е "подобно". В Целия Анадол хората наричат избиването на арменците "арменското клане". И, ако Хрант Динк не е настоявал, че това е "геноцид", то още по-лошо за турската действителност, която не може да понесе дори гражданин с такова разбиране!

2012-03-09 22:49:44 От: ИСТИНАТА:

Истини и заблуди за Буново О.з. полковник Тодор Ников е първият шеф на аналитичното звено на направление "Т" (Терор) към ДС, създаденото веднага след атентата на гара Буново. Роден е през 1941 г. в село Дерманци, Ловешко. Завършил е история в Софийския университет, след това право. Бил е съветник на вътрешния министър Димитър Стоянов, а в годините на демокрацията - и на бившето вице на Желю Желев ген. Атанас Семерджиев. О.з. полковникът е специалист по кризисните ситуации, неговата дисертация на тази тема и сега служи за учебно помагало в МВР школата в Симеоново. Грешка е да се свързва дейността на терористичната група, отговорна за атентата на гара Буново, с „възродителния процес“. Това, което се премълчава е, че тя действа на територията на България още от...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот