Турция: Над 60 млн. долара печалба от износ на сериали


Турция: Над 60 млн. долара печалба от износ на сериали Актрисата Гювен Хокна – Хайрие, е с български корени

Приходи в размер на над 60 млн. долара е спечелила тази година Турция от износа на турските сериали, които се гледат в над 20 страни в чужбина, съобщи „Хюриет дейли нюз”.

 

Сериали като "Великолепният век" и "Забраненият плод" чупят рекордите по зрителски интерес в страните от Близкия изток и Северна Африка, като освен че носят приходи, те увеличават влиянието на страната в региона чрез "мека власт".

 

Освен в този регион турски сериали се излъчват и в много страни от Централна и Източна Европа, сред които България, Сърбия, Хърватия, Чехия, Румъния, Полша и Унгария.

 

Сериали се изнасят и в Далечния изток - Малайзия, Индонезия, Тайланд, Сингапур, Япония и Виетнам. Японска телевизия дори е направила документален филм за турските сериали и влиянието им върху туризма и износа.

 

Цената на епизод от определени турски сериали варира между 500 и 15 000 долара, казва пред Анадолската агенция Фърат Гюлген, ръководител на Калинос холдинг, който осъществява около 80 на сто от износа на турски сериали в чужбина.

 

Списание "Тайм" определи наскоро износа на турски сериали като "тайната на турския премиер Реджеп Ердоган". Нилюфер Нарлъ, социолог от университета Бахчешехир, коментира връзката между турските сериали и нарастващото влияние на страната в чужбина, като каза, че Турция е увеличила "меката си власт" в Близкия изток и балканските страни:

 

"С разпространението на турските сериали в международен план, в арабските и балканските страни се повиши интересът към турския език и култура. Това ние наричаме "мека власт" в контекста на културата", каза Нарлъ пред в. "Хюриет дейли нюз".

 

Последният епизод на сериала "Перла" е приковал вниманието на 85 млн.  зрители от Сирия до Мароко, според сайта dailybeast. 78 процента от зрителите в Арабския свят и Иран казват, че са гледали турски сериали. Интересът към тези филми е насърчил и туризма в Турция, която е привлякла много арабски и ирански туристи, превръщайки се в най-атрактивната туристическа дестинация.

 

По сайта на СБЖ / БТА

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот