Турция: Кюрдите създават собствен общ пазар

Автор: Георги Иванов (2 коментара)


Турция: Кюрдите създават собствен общ пазар

Ще обедини 40 милиона жители на Турция, Ирак, Сирия и Иран...

Сензационната, но неизбежна за динамиката на сегашната турска политическа конфигурация новина, оповести лидерът на легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селяхтин Демирташ.

 

По време на многохиляден предизборен митинг в провинция Битлис в Югоизточен Анадол генералният председател на ПМД призова местното кюрдско население „да не даде нито един глас на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган на местния вот на 30 март”. Защото, според него, е напълно нелогично и неразбираемо да се подкрепи „една партия, замесена в гигантска корупция и рушветчийство”.

 

В тази връзка и в хода на напълно разбираемата за мнозина в Турция логика, лидерът на ПМД за пръв път публично анонсира идеята за създаване на собствен кюрдски пазар. Става въпрос за един напълно нов кюрдски пазар, който да обедини 40 милиона кюрди (в Турция, Ирак, Сирия и Иран), обречени според него на „глад и недоимък.”.

 

Ето част от широко тиражирани в турски медии мотиви и намерения на кюрдите, изразени от „легалния” лидер Селяхтин Демирташ. Естествено, както можем и да се досетим – очевидно  предварително „стиковани” с „нелегалния” (засега) лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК)  Абдуллах Йоджалан (Апо):

 

„Ако от политическа гледна точка кюрдският народ е толкова силен, то тогава ще бъде в същата степен влиятелен и в областта на икономиката.  Всичко, което можем да произведем в тези кюрдски райони, сме в състояние именно ние да го продадем, да излезем самите ние с нашите стоки на пазара.

 

В обширните региони: от Южен Кюрдистан (Северен Ирак) – до областта Рожава (кюрдските райони в Сверена Сирия). Този кюрдски пазар ще създадем именно ние, за да осъществяваме продажбите на произведените от нас стоки.

 

Често турският премиер Ердоган излиза с призиви за различни бойкоти; ние не казваме това. Обаче на този пазар няма да имат място онези, които не проявяват уважение към идентичността, убежденията, историята и волята на кюрдския народ.

 

Няма нужда от бойкот; всеки, който проявява уважение към нас, ще има място на този пазар. Ние ще осигурим това. Ние сме си напълно (само) достатъчни един на друг за да го направим и ще го видите ясно на местните избори на 30 март.”

 

Ясно и недвусмислено, натурално и неподправено, предизвикателно и многозначително послание. Наистина няма какво повече да се добави, а и очевидно – като че ли въобще не е нужно…

 

По в. "Нов жвот"-Кърджали

 

Коментари

..........Та на Ердоган трябва паметник да му направите ве!Той човека на дело за Свободен Кюрдистан се бори макар че обратното говори.Да живее Кюрдистан !!!Да живее Ердоган!!!Освободителят на Кюрдистан барабар с Йоджалан!!!

2014-04-14 15:02:10 От: Емилия-Боряна Славкова

Много-много далеч сте от истината, коментаторе по-горе!!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот