Тръпки да те побият

Автор: Емил Спахийски (1 коментар)


Тръпки да те побият

Това име и това лице са трудно забравими - Сашо Тръпков, катаджията, който се прочу с видеоподкупа. Незабравимо, защото преди няколко години се сблъсках лице в лице с този ала Алеков герой.

В една мъглива утрин карам бавно една баничарка, с която съм превозил някакъв багаж. От съседното платно притеснително към дясната ми врата се приближава автомобил - стар някакъв също. Свиркам с клаксона, но колата продължава. В един момент огледалото й се удря във вратата ми. Чува се пращене на пластмаса и огледалото на колегата провисва на жиците. Спираме.

От автомобила се изнизва ядосаният шофьор - с полицейска униформа, с жълта жилетка. Питам го - „не ме ли видяхте?". Отговорът беше поток от закани, клетви, някои неприлични. Това винаги ме впряга. „Един момент", казвам. Вадя телефона и нареждам: „Трите имена, длъжност и кой е дежурният ви офицер в момента". Поглеждам към баджа, който виси на гърдите на славния катаждия - Тръпков. Може да е друг, може да не е същият герой от видеорушвета, ама едва ли. Записвам, снимам. Човекът се стресва и веднага скрива баджа. Измрънква „ама, аз не съм на работа" и бяга.

Не вярвах на очите си. Смях се на името, с което Елин Пелин, Чудомир и Алеко със сигурност биха нарекли свой герой.

Сега не ми е смешно, щом и аз съм срещнал този герой заедно с толкова много други хора. Хващали са го и му се е разминавало толкова много пъти, а и сега се държат с него като със симпатичен герой (колегите му говорят за „малшанс", за „карък"). Очерци посвещават на начина му на живот и „колко добър човек е той". Явно всичките му шефове знаят за него и такива като него и всички до един са си затваряли очите. За малко дори да го пуснат в пенсия, което означава да вземе на куп много заплати обезщетение. След някой друг месец, когато парламентът реши да ореже точно тези обезщетения на полицаите, много почтени хора в системата на МВР ще изреват. Обществото обаче ще каже - вижте си колегите, пък после искайте привилегии.

Тръпки да те побият, ако си помислиш, че Тръпковци може да има и сред онези, които се борят с крадци, убийци, финансови измамници... Една полиция с широко затворени очи? Това ли е имиджът й?

Проблемът е системен. Ако една система, отговорна за сигурността, допуска в себе си свободно да виреят такива герои, това означава, че радикалните реформи трбява да започнат днес и сега. Тръпна от вълнение как ще приключи вътрешната проверка. Какъв ще бъде крайният резултат по случая „Тръпков".

По в-к Труд

Коментари
2014-11-27 18:20:40 От: ====

Тръпков, Тръпков - и ти не случи, ама верно, че си голям карък...Поне не знаеш ли, че фамилията ти иде от "търьпе" по македонски диалект, от "търпение". Търпение му е майката, а не да бързаш и да прибираш парите. Че да те заснемат. И сега, бизнеса на цялата катаджийска гвардия, отиде на кино. Бе те, твоите, ще те бият, не друг.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот