Тройката от ЕНП срещу тройната коалиция


Тройката от ЕНП срещу тройната коалиция Бъдещето на българското управление остава неясно.

Трите партии от ЕНП и трите от управляващата коалиция имат пълно сходство по най-важния пункт на политическата си активност – те не са национално по същество и поведение формации. Те не се стремят да решават преди всичко проблеми на държавата ни и на бълг

Основна тема в повечето централни медии е намерението на три български партии, членуващи в Европейската наподна партия (ЕНП) да заиграят остро опозиционно срещу правителството на тройната коалиция. Подписката, която ще събират ГЕРБ, СДС и ДСБ, ще бъде под „формуляр за уволнение“, казал зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов, а „Дневник” го цитира. Очаква се днес да бъде представен окончателният вариант. Трите формации искат да покажат недоволството на гражданите от управлението. Във формуляра ще бъде записано, че се уволнява правителството на Сергей Станишев заради провалите с еврофондовете, корупцията, престъпността. На всяка бланка ще стои и логото на кампанията, което вероятно ще бъде „Аз съм европеец“, казал още Даниел Митов.

В „Труд” социалният антрополог Харалан Александров твърди, че „те, милите, не могат да предложат нищо смислено като алтернатива и затова скачат, викат и тропат, за да привлекат внимание -„Ето ни, вижте ни, тука сме, още мърдаме!" Опозиционен формат „ЕНП" ГЕРБ, СДС и ДСБ, в който те се отделиха, му изглежда като отчаян опит за внос на политическа идентичност. Като не успяват да произведат собствен проект, който да е разпознаваем и привлекателен за хората, те се сгушват под шапката на Европейската народна партия и паразитират върху нейната подкрепа. Тъй като моралната легитимност на тези партии и лидерите им е под въпрос, те трескаво компенсират чрез напомпване на външна легитимност.

Костов иска да употреби Бойко като ракета носител, защото кметът има по-висока популярност. Борисов от своя страна се нуждае от легитимацията на Костов вътре и извън страната. Юруков пък държи марката СДС. За съжаление тези хора нямат ценностно поле, на което да се срещнат.

Харалан Александров тълкува новото послание на Бойко Борисов - ДПС е враг номер едно за ГЕРБ – като плъзгане по най-евтината, най-лесна и опасна линия на популизма. С тази опозиция да завидиш на управляващите. Но ако опозицията у нас е комична, управлението ни е трагично. Добре, че е Брюксел, да поеме ролята на коректив, твърди този антрополог.

В „Стандарт” лидерът на „Новото време” Емил Кошлуков е сигурен, че опозицията днес не може да организира масови политически протести по две основни причини. Първо, защото е разпокъсана, и второ - няма ясна кауза. Тя е и дискредитирана, доста от лидерите на старите партии не могат да спечелят доверието на хората и затова не успяват да ги привлекат след себе си. Тези изкуствени образувания с претенции за европейски са само алиби на старите лидери от ДСБ и СДС да си спасят местата в парламента и имунитета. Хората го разбират и затова отказват да повярват във формата ЕНП.С последните си ходове към ДСБ на Иван Костов даже започва да разколебава избирателите си. В момента ГЕРБ губи твърдото си ядро, защото направи рязък обрат в политиката си. Объркаха своите привърженици, които не харесват Костов. Те са част от статуквото, същите са като управляващата политическа класа. Трябва да се изгради ясна алтернатива, да се посочат конкретни стъпки, не голи приказки. Докато това не се формира коалиция с ясни цели, за които да се бори, няма защо изобщо да се говори за съпротива срещу властта.

Не очаквам бурна социална есен, казва в „Монитор” Ивелин Николов, секретар на Висшия съвет на БСП. Бурната социална есен била само приказка на лидерите на опозицията, които за съжаление не могат да предложат алтернатива и търсят думички, за да не бъдат забравени, че ги има. Николов не отхвърля категорично възможността от появата на коалиция ГЕРБ-БСП-ДПС в следващия парламент. Много зависело избирателите какво ще кажат в деня на избора. Лично той си мислел, че дотам не трябва да се стига. За него ГЕРБ продължава да символизира неясни кръгове от интереси в България. Винаги е бил враг на една такава евентуална коалиция.

Противопоставянето в партиите на ЕНП, междуличностно или партийно, е ненужно, отива доста излишна енергия, откриваме в „Земя” заявление на Цветан Цветанов, председател на ГЕРБ. Той обяснил, че от партията категорично са взели политическо решение всяка една от десните формации да участва самостоятелно на избори, за да не се лъжат и подвеждат избирателите. Това обаче не било самоцел. Въпросът е с кого не бихме участвали, това са ДПС, БСП и НДСВ, подчертал Цветанов.

В „Сега” Цветанов твърди: „Искаме да извадим не само ДПС, но и БСП. Те са под общ знаменател. Г-н Борисов отговори доста емоционално, поради преките си наблюдения в смесените райони. Там политиците направиха национално предателство спрямо интересите на България.ГЕРБ щял да участва самостоятелно на парламентарните избори. Всякакви сценарии за хипотетични коалиции преди изборите били неуместни. Всяка политическа формация трябвало да докаже своята идентичност и обществена подкрепа. ГЕРБ се разграничавал от БСП и ДПС, защото не приема тяхната политика, която те ще се опитат да продължат. НДСВ приели и станали заложници на чужда политика и загубили шансовете си за участие в следващия парламент.

Политическия шмекерлък на трите от ЕНП

Както ясно се вижда, партиите от ЕНП се интересуват как по-примерно да изпълнят указанията на централата в Брюксел. Тя обаче от национални въпроси не се интересува. Те също. Вълненията са как десноцентриска коалиция да дойде на власт. Видно е вече, чеГЕРБ абсолютно мнозинство в следващия парламент няма да спечели. Анализаторите на ЕНП трябва да помогнат поне с разширяване на дясното партийно ветрило, т. е. да намерят начин в новото Народно събрание (НС) да попаднат поне още една-две десни партии. Най-реалистично е това да бъде СДС, но за целта се налага да бъде пожертвана ДСБ и отнет нейният макар и скромен електорат.

В ЕНП не познават политическите специфики в България, доказвали са го неведнъж. Затова вместо да разширят ветрилото, десните ще го стеснят и то за сметка на ГЕРБ. Костов и ДСБ ще отпътуват към политическото небитие, но преди това ще треснат вратата. Щом ръководството на партията на Бойко Борисов е категорично, че тя ще се явява самостоятелно на избори, за ДСБ е ясно, че ще инкасира само щети. Единият начин да реагира е просто да не праща хора в Каденабия. Другият е да продължи формално работата с другите две партии, но същевременно да я саботира чрез подривни изявления на свои познати в обществото активисти. Което очевидно костоваците са избрали да правят, в медиите редовно се изявяват знакови нейни политици в ущърб на сътрудничеството с ГЕРБ.

Трите партии от ЕНП и трите от управляващата коалиция имат пълно сходство по най-важния пункт на политическата си активност – те не са национално по същество и поведение формации. Те не се стремят да решават преди всичко проблеми на държавата ни и на българсдкия народ, а подир личните интереси на своите ръководства и партийни кръгове тях ги вълнуват проблемите на чужди сили, проектирани в България. Те могат да формират само колониални администрации, но не и националноотговорни правителства.

Затова след изборите за НС избирателите никак няма да бъдат учудени, ако отново се пръкне същата безпринципна коалиция като днешната тройна, за да оформи новата колониална администрация. Естествено, за своята възмутителна безпринципност участващите в нея ще обвинят гласоподавателите, уж тяхно ще бъде решението им.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот