Тези ненужни пенсионери

Автор: Калоян Методиев (2 коментара)


Тези ненужни пенсионери Пенсионер да си във Лас Вегас...Култовият филм "Последният пенсионерски запой" с Майкъл Дъглас, Роберт де Ниро, Морган Фрийман, Кевин Клайн. Насам, народе!

Днес работите? Вижте на улицата бъдещето си - неандерталци на XXI век Странни мисли на един странен човек – така може да се определи това писание...

Малко неща са по-отблъскващи от средностатистическия български пенсионер.

 

Мърляв, беззъб, наплашен, облечен между клошарлъка и модата отпреди две-три десетилетия, мишкуващ из магазините, смачкан из градския транспорт, беден, с неподдържани нокти... Неподстригани господа и несресани дами; наплашени пещерни същества с хлътнали очи, които надничат иззад селските дувари; сенки, плачещи по телевизиите от съдбата си…

Тази най-голяма в България социална група очевидно не отговаря на класическата представа за един пенсионер - време за себе си, спокойствие, почивка, пътувания, книги, внимание на внуците, грижа за здравето, моабети с приятели, санаториуми и СПА.

 

За какво са ни тези пенсионери?

 

Харчат пари на данъкоплатците (да не скочи някой, че са си ги изработили - това не е темата). Загрозяват пейзажа. Заемат места в транспорта. Правят калабалък при промоциите. Бутат се на втората употреба. Киснат в поликлиниката. Бленуват за 10-20 кинта отгоре върху жалката си пенсия. Перманентно гласуват за глупостите на Сидеров & Кo, лъжите на БСП (те са им майсторите) или за следващия некадърен и безскрупулен нехранимайко популист, който си ги харесва заради мащабността на бройката и яснотата на исканията. А поредната пребита и изнасилена бабичка очевидно е неприятна новина за безметежния ни уикенд.

 

По-добре да приемаме бежанци, да ги храним и отопляваме, да им осигуряваме медицински грижи. Те поне не дразнят с окаяния си външен вид и движат много по-голямо разходване на държавни средства, което дава тласък на икономиката. Освен това искат само „фридъм“. А и на никого вече не му пука за пенсионерите - те са най-неприятната част от грозния пейзаж.

 

Но гнусни и окаяни пенсионери - това потенциално са и всички днешни непенсионери. С това положение в държавата антимечтата за мнозинството трудоспособни българи утре ще бъде факт - излезте на улицата и си харесайте някой типаж.

 

Това сте вие - неандерталците на ХХI век - примитивни, западнали, болни, мамени, несигурни за живота си от спирката до дома (а и в него), унижавани, подритвани, оцеляващи с душа между зъбите.

 

Тялото остарява и се разпада, ламарините на колите гният, анцузите се протъркват, къщите рухват без инвестиции, крадците и насилниците растат, демографията чука с кокалестия си пръст на прозореца - къде ще се скриете?

 

Вариантите са два. Първият, обществото се стяга, променя ситуацията и елита си (радикално). Вариант две е спасяване поединично и игра с тотото на живота - дано спечеля и да не съм част от зловещото мнозинство, в което ще се претвори моето поколение.

 

Само че мнозинството расте, а малцинството става все по-малко. Вариант две със сигурност е по-примамлив, но за съжаление  все по-нереален.

 

 

По в-к Преса


Коментари
2014-02-26 21:27:10 От: Чичо Мичо Бейзадето

Тоя момък, дето се пъне по-горе, е отрасъл в саксия. Защо обижда майка си и баща си, да го питаш, и той не може да ти каже...Това са провокативни статии, които търсят слабосилен ефект, нищо повече.

2014-03-04 15:28:36 От: иванчо

Днешните пенсионери имат някаква пенсия ,а утрешните няма да имат и това

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот