Сърбия арестува наша камбана


Сърбия арестува наша камбана Снимка: в-к "Труд", Неделиян Нешев

На 1 май Пловдивският митрополит Николай дари на сънародниците ни от Западните покрайнини 207-килограмова камбана за новия храм “Св. Иван Рилски” в село Паралово.

В събота вечерта на сръбския ГКПП Рибарци е била “арестувана” 207-килограмовата камбана, която на 1 май Пловдивският митрополит Николай дари на сънародниците ни в Западните покрайнини. Според сръбските гранични власти “нарушителката” е с непълен набор документи.

 

Владиката е издал тапия, че камбаната е дарение. Но никой от местните власти в с. Паралово, нито представител на църквата “Св. Иван Рилски”, за която е дарът, не дошъл на границата да я получи и да декларира готовност, че я приема, обясни шефът на кюстендилската митница Георги Илинов.

 

Камбаната пътувала на борда на босилеградски автобус, с който 35 ученици и 13 възрастни се връщали от тридневна екскурзия в България.

 

Групата била съставена от ученици от 1 до 3 клас, родители и активисти на Матицата на българите в бивша Югославия, каза поетът Радко Стоенчов от Културноинформационния център в Босилеград. Камбаната била натоварена на автобуса, за да се използва превозът.

 

Към 16,30 ч вчера камбаната още стоеше на границата, установи проверка на “Труд”. Тя била поставена до будката за подпечатване на документи и чакала стопаните си. Била на подслон - да не я вали дъжд, разказаха очевидци.

 

Камбаната струва 8000 лв., платени от Пловдивска митрополия с решение на епархийския съвет, обясни дядо Николай. Сънародниците ни отвъд границата помолили с писмо кмета на Пловдив, а той го препратил на митрополията. Ръководството на епархията откликнало на молбата и купило един от символите за всяка църква. Митрополията посрещна гостите от Западните покрайнини, поканих ги лятото да ни гостуват в някой от манастирите, разказа владиката.

 

“Митничарите на Рибарци не са дали никакво обяснение защо не пускат камбаната. Просто се заяждат, безпричинно”, уверен е Радко Стоенчов, който е и главен счетоводител на центъра ни в Босилеград.

 

Митничарите от българската страна на ГКПП-то вчера прескочиха до сръбския пункт. “Колегите държат да се оформят всички документации за нормален и регламентиран внос на дарението”, каза шефът на кюстендилската митница. Трябвало да се впише произходът на камбаната, кой я изпраща, кой е получателя и т.н. Иначе сърбите щели да я броят за стока, за която трябва да се начислят митнически сборове, обясни законите Георги Илинов.

 

 

По  в-к  Труд”, Йова АПОСТОЛОВА, Кирил ФАЛИН -  С. М.

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот