Сърби изтриват Паисий от Атон

 (5 коментара)


Сърби изтриват Паисий от Атон

Съседите не само забраняват честванията на Васил Левски, но и методично заличават българските исторически следи в манастира Хилендар на Света гора.

Тривековното присъствие на български монаси и делото на Паисий Хилендарски биват постъпателно зачерквани от историята на Атон, коментираха с огорчение нашенци от Благоевградско, завърнали се наскоро от поклонение на Света гора.

 

 Когато попитали достолепен сръбски монах къде е килията на българския монах отец Паисий, той им просъскал: “Тук не биле бугари, все Сръбия”. После на нашите сънародници им било подсказано, че не са желани гости в Хилендарския манастир.

 

 Самата килия на Паисий пък е зазидана и превърната в склад за строителни материали. Когато българските поклонници поискали да бъдат упътени, сръбският монах троснато посочил югоизточния ъгъл на 4-етажното, наскоро основно ремонтирано манастирско крило.

 

Там обаче всеки, пожелал да види монашеската килия, удря на камък. Реставратори и строители от Черна гора насочват любопитните и им обясняват, че вратите към триетажното жилище на хилендарския монах са зазидани.

 

Сега помещенията се ползват за склад за дъски и цимент и не са достъпни за поклонниците. Според наши поклонници от няколко години сърбите обяснявали, че килията е в ремонт.

 

От известно време насам обаче все по-често директно отричали да има такава килия, както и Паисий въобще да е водил духовен живот в Хилендар, камо ли пък да е писал “История славянобългарска” там.

 

Има данни, че се правят и опити от стените да се изтрият стенописите, в които някога е изографисан основният ктитор на манастира хаджи Вълчо от Банско. Родолюбиви нашенци са категорични, че ще сезират Св. Синод на Българската православна църква за случващото се в Хилендар.

 

По Агенция Алтермедия Инфо

 

 

Бел Ред. -  Той, Св Синод сигурно се прави, че не знае, та поне една родолюбива декларация да огласи, да се види че има някакво отношение. Докато православието в такъв уродлив и буквално циментиран вид съществува, добро за духовността на нацията няма да има. Хилендар е сръбски светогорски манастир, но от 17до 19 в. е бил донякъде български, поради по-многобройните български монаси – С. М.

 

 

Коментари
2011-03-07 18:32:57 От: v ustata

v ustat kriva srbska da eba tia metilivi sosedi!

2011-03-30 13:50:56 От: Srba

E pa taka i treba toi se u4il w sarbia a posle samo pliuvanie... po tia sashti koito sa go prieli kato bratia...

2011-04-18 20:40:12 От: lazar

Наред със Зографския манастир и "Хилендар" е тясно свързан с нашата история. Когато Сърбия пада под турско робство през XIV и XV век, притокът на сръбски монаси намалял за сметка на българските, и то най-вече от Македония. От XVII до XIX в. манастирът е бил изцяло български. За това свидетелства и големият руски пътешественик из християнските старини Василий Барский, който пише, че през 1745 година манастирското братство било само от българи. Манастирските архиви пазят множество свидетелства. за пребиваване на бележити личности от нашата история като Иларион Макариополски, св. Софроний Врачански, Матей Миткалото и др.

В "Хилендар" е живял като проигумен и авторът на "История славянобългарска" св. Паисий Хилендарски. По същото време игумен би...прочети целия

2011-04-19 10:03:42 От: Srba

Niama nikva neobhodimost da Se doplnitelno otnoshenia mejdu nas pravoslavni unishtojacat. Az sam proverio vashite Info s bratiata hilendarska...nikvo zalichavanie Na ikoni ne vazmojno Tova sa ikoni monografirani po Celia svet... Kako bi bilo az da vi objasnjavam kaki e rilskia manastir srbski zashtoto ktitori sa Srbi ???

2011-05-06 20:11:16 От: 3

Кога бре србско лайно сте биле ктитори на Рилската обител?Та вие сте хиени,кучета,лакоми зверове спремо Бугариа ,а камоли ,,КТИТОРИ"!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот