Съдът мълчи защо Румен Петков е невинен


Съдът мълчи защо Румен Петков е невинен Снимка: e-vestnik.bg

Петков бе обвинен в края на октомври след половин година разследване за това, кой освети бившата барета Алексей Петров. Това бе част от грандиозния скандал, който разтресе МВР през пролетта и доведе до оставката на министъра, четем в actualno.com

 

 

Защо бившият вътрешен министър Румен Петков бе оправдан по делото за разкриване на държавна тайна с осветяването на Алексей Петров като сътрудник на ДАНС, засега остава пълна мистерия, пише в. "Сега".

 

Алексей Трифонов от Софийския градски съд, който преди две седмици реши делото, вече е готов с мотивите си. Тъй като делото било секретно, те също били класифицирана информация. Затова както от съда, така и от прокуратурата отказаха да ги предоставят, дори и със заличената класифицирана информация, която съдържат.

 

По закон актовете на съда са публични и дори трябва да се пускат в интернет. Изискването е публикуването да се прави при спазване на законите за защита на личните данни и за класифицираната информация.

 

Без мотиви се публикуват единствено актовете по дела, които засягат гражданския или здравния статус на хората (например за осиновяване, развод, освидетелстване и т.н.). Делото срещу Петков не попада в тази графа.

 

Шефът на СГС Светлин Михайлов обясни, че това законово изискване няма как да бъде изпълнено, тъй като Висшият съдебен съвет не бил предоставил софтуер, който автоматично да заличава личните данни от актовете.

 

По думите му още в края на работния ден в сряда прокуратурата е депозирала в съда протест срещу оправдателното решение срещу Петков. Малко преди това прокурор Румяна Раденкова, която се яви по процеса, обясни, че още не е протестирала, тъй като чакала мотивите на Трифонов.

 

Тя е командирована в СГП от районната прокуратура в Перник. По време на процеса пледира на Петков да му бъде наложена глоба "около средния размер". Това означава около 2500 лв.

 

Последната дума по казуса "Петков" ще има Софийският апелативен съд.

 

Петков бе обвинен в края на октомври след половин година разследване за това кой освети бившата барета Алексей Петров. Това бе част от грандиозния скандал, който разтресе МВР през пролетта и доведе до оставката на министъра.

 

Сътрудникът на ДАНС бе осветен в края на март покрай срещата на Петков с оперативно интересните братя Галеви. По време на изслушването си от парламентарната вътрешна комисия бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов обясни, че на срещата е присъствал и Алексей Петров, но без да уточнява в какво качество.

 

По-късно пред агенция "Фокус" Румен Петков заяви, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие", "служител в ДАНС".

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот