Съдии протестират с "Долу Цацаров"


Съдии протестират с

Членове на Софийския районен съд излязоха на протест пред ВСС в знак на недоволство с цялостната политика на съвета.

Протестиращите изтъкват, че СРС е най-големият и натоварен съд в цялата съдебна система у нас, а функционира в условия на свръхнатовареност и недостатъчно кадрово и програмно осигуряване. Според тях районният съд в София не получава необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните проблеми, а в същото време е обект на непрестанни проверки, които се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта. От Висшия съдебен съвет оспорват тези твърдения.

На протеста се чуват скандирания "Оставка", "Долу Цацаров", "Вън Сотир Методиев Пеевски от тази сграда". Протестиращите спряха движението пред ВСС.

Междувременно във ВСС започна среща на представители на Софийския районен съд с членовете на Съвета.

Пред журналисти председателят на Софийския районен съд Методи Лалов, който тази сутрин обяви, че подава оставка, каза, че от много време се е надявал, че ще има някаква промяна. Не искам оставката на членовете на ВСС, давам своята, за да покажа, че не съм се вкопчил в този съд за нещо. Концепцията ми за административен ръководител, която бе една от най-постните в системата, беше да се реши сградният проблем и свръхнатовареността.

Бях си дал осем месеца и казах, че ще напусна, ако проблемите не бъдат решени. Какъв наивник съм бил, че нещо в тази държава може да се оправи за осем месеца. Това което ме вбеси този път, е че не само не ни се помага, а ни се пречи, заяви Лалов. Това нещо не може да продължава. Трябва да покажем на обществото, че има хора като нас, които не са зависими.

Не съм се вкопчил нито в поста, нито в работата. Не искам да се махна от съдебната система, но те ще махнат мен и всеки, който надига глас, и ще се възпроизведат. Но няма да успеят да ни смачкат.

Колеги, опичайте си акъла и изберете членове на ВСС, които не могат да си позволяват двоен аршин, призова Методи Лалов.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот