Светските милионери – на мушката на службите! - Част 3


Светските милионери – на мушката на службите!  - Част 3 Снимка: в-к "Стандарт"

Разследване на Агенция „БЛИЦ” твърди че български олигарси се водят на „особен отчет” в родното ФБР. Третата част е посветена на несебърските тузове братя Диневи и хвърля допълнителна яснота върху житие-битието на Николай Банев

Братя Диневи пребориха Митьо Очите, община Несебър вече е тяхна

По морето упорито се говори, че братя Диневи скоро ще попаднат на мушката на парламентарната комисия по корупция. Имало подаден сигнал, чакали се действия.
На братята Динко и Йордан Диневи сайтът “Милионерите” приписва по 215 000 000 лв. в края на миналата година. Тоест общо бизнесът им би трябвало да се изчислява на 430 млн.

 

 

 Братята са родени в Свети Влас, преди техният възход наричаха селото обслужващата зона на Слънчев бряг. Динко се е появил на бял свят на 22 август1965 г., женен е , с 4 деца. Йордан е роден на 25юни1968 г., също женен, но само с две деца.


 Фирмите им са “Диневи груп”, “Диневи и сие”, “Венид Биич”, “Венид Еър”, “Влас Ойл”, “Венид ООД”, “Лагуна Турс”, “Венид Яхт”, “Венид Агро”, “Венид Пампорово”, “Марина Диневи” и много други.История на забогатяването им пиарът на братя Диневи представя в стил американската мечта. През 1988-а взели заем, плюли си на ръцете и построили хотел. После го продали и с парите построили два...

 

 

 Сега те имат куп хотели, цели курортни и жилищни комплекси у нас и в Румъния, яхтено пристанище и много скъпи яхти, които продават на родните баровци. Имат и огромен гараж с луксозни коли с номера 3333, скъпи колекционерски автомобили, хеликоптери, самолети. И, благодарение на пластичната хирургия, казват, почти еднакво изглеждащи руси ослепителни жени.

 

 

 Напролет и наесен се качват на яхтата си и тръгват да обикалят Средиземноморието.
През 1995-а те първи правят луксозен курортен комплекс от затворен тип в родното си място. Продължават на Слънчев бряг, Пампорово, Бургас, София. Според един залп от пиар публикации в пресата преди три години бизнесмените вече с лекота строели средно по седем ваканционни селища годишно с около 1000 апартамента. Ежегодните им инвестиции пък достигали 120 милиона лева.
 

 

 

 Мълвата реди, че братята успели да се преборят със СИК и ВИС . Тяхна била заслугата несебърският бос Митьо Очите да стигне до затвора. Как точно се е случило това обаче, клюката мълчи. Преди няколко години служители на Диневи и хора на Митьо Очите се стреляха в центъра на Бургас, но стрелбата бе представена като битов скандал без връзка с бизнеса. След като си построиха луксозното яхтено пристанище “Марина–Диневи”, всяко лято братята дават грандиозен купон там.

 

 

 На него те, съпругите им Зорница и Соня и майка им (дългогодишна кметица на Св. Влас) разхождат скъпи тоалети. На партитата им се събират по 2 000 души - манекенки, политици, голи модели, гърмят фойерверки и фолк.Портът има капацитет 300 яхти, 50 от които в кралския клас - над 25 метра. Всяко яхтмясто е оборудвано с ток, вода, цифрова телевизия, телефон, факс, безжичен интернет, както и мобилно зареждане с гориво. Да оглежда яхтите в пристанището няколко пъти през последните три години бе забелязван Ахмед Доган. Гостувал на луксозни съдове, но и се оглеждал да купи, твърдят местните сплетници.

 

 

 На същото пристанище миналата година през май братята показаха и новата си луксозна яхтата “Ferretti 830”.Стените й са изрисувани от Витория Вангелис, спалното бельо струва 50 000 евро, а един халат - 3500 евро. Има джакузи на палубата.Това е втората яхта в света след тази на собственика на фирмата Норберто Ферети, която има изрисувани вътрешни стени, хвалят се братята Диневи.

 

 

 Яхтата, наречена “Патриот -5” била специална поръчка за двамата братя. Всъщност братята имат още няколко “Патриота” с различни номера. "Патриот Х" например е досущ като тази на бившия президент на САЩ Джордж Буш. Катамаранът "Патриот III" пък е проектиран за плаване през океана и за околосветски пътешествия. Само през лятото на 2005 г. двамата братя проплавали с нея над 3500 морски мили. Твърди се, че са купили яхтата на Георги Илиев "Маями".Диневи влязоха и във властта. На последните местни избори вдъхновената от тях гражданска листа спечели най-много гласове и те сформираха мнозинство в Общинския съвет на Несебър. Тогава и Митьо Очите окончателно изгуби влиянието си

 

 

Кризата удари ексцентричния Николай Банев, хазартът го скара с третата му съпруга

 

 

На 27 февруари извънредно събрание на троянското “Елма АД” ще гласува освобождаването на Николай Банев като шеф на борда. Акциите в дружеството представляват около една пета от състоянието на ексцентричния богаташ, оценявано на 95 млн. лв., според сайта “Милионерите”.

 

 

Кризата обаче срина “Елма” на борсата, заводът за електромотори в Троян масово уволнява работници .Двамата със съпругата му бяха изчезнали след Нова година, но се появили отново. Милионите им обаче се проверяват от ДАНС и данъчните. Банев е собственик на АКБ ”Форес”, а чрез него на още стотина фирми като “Полимери”, “Русалка” , топлофикация “Ямбол”, хотели по Черноморието, голф клуб “Иракли”. Замесен е в безкрайно количество скандали–обвиняват го в умишлени банкрути, застрояването на защитената област Иракли, съсипването на ФК "Берое.

 

 

 Николай Банев и ръководството на неговия холдинг са подсъдими в десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Срещу Банев са заведени и десетки граждански искове от граждани на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми.Бил е президент на ПФК "Пирин" Благоевград (1997/98 г.), за кратко спонсор на “Септември” (София), след което става собственик на “Берое”.

 

 

 През 2006 и 2007 години отношенията му с привържениците на “Берое” се обтягат. Той нарича феновете примати и маймуни, когато скандират против него. След няколкото подобни изказвания и неизпълнени обещания за нови инвестиции в отбора, през август 2007 година Банев обявява, че напуска и продава клуба. Дали заради това или заради родното му място го наричат Любимец 13. Роден е на 16 август 1959 в Любимец, Хасковско. Баща му Йордан бил офицер, обикалял гарнизоните. Взели се с майка му Мария, докато била още ученичка в 11 клас.Завършил е филология.

 

 

 Работил много години в Комсомола, според собствените му признания започнал от най-ниското стъпало и стигнал до Централния комитет. Като го изгонили оттам, имал само 2 лева и 40 стотинки в джоба си. “Първата вечер спах в една квартира до вагон-ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек. Взех няколко вестника и спах върху тях”, откровеничи миналата година в интервю. Николай Банев се е женил три пъти. Първата му съпруга се казва Боряна. От нея има дъщеря Мария, която следва последна година “Евроинтеграция” в Брюксел. Втората му съпруга бе поетесата Дочка Банева, починала от рак през 2005 г., от която има син. Ники е в пансион в Швейцария със строга дисциплина и униформи.Още докато Дочка е жива, Банев се залюбва с Евгения Генчева, изпълнителен директор на фирмата му “Русалка Холидейс”. Посетителите на курорта още тогава смятат Евгения за негова съпруга.

 

 

 През 2006 г. те най-сетне се вземат. Тяхната сватба към онзи момент е най-скъпата в България. Бракосъчета ги лично кметът на София Бойко Борисов. Пяха им легендите Джо Кокър и Лили Иванова. Гости на тържеството бяха премиерската приятелка Елена Йончева и Татовата внучка Жени Живкова. Роклята на Евгения бе от Париж, с перли и диаманти за 50 000 евро. Две години по-късно булката на Валентин Златев би рекорда със сватбена дрешка за 150 000 евро. Кумуваха на Баневи, Весела и Димитър Барбукови. Те подариха на младоженците 10-метрова яхта, младоженците пък им върнаха жеста им върнаха жеста с червено "Ферари".

 

 

 От Евгения, Банев има дъщеричка на две години и половина. В едно интервю м.г. казва: ”Честно казано Евгения в началото ме изненада с една прагматичност. Тя е 11 години по-млада от мен и е представител на по-прагматичното поколение. В началото даже си мислех, че зад тази прагматичност не се крие достатъчно духовност, което се оказа мит, блъф. И всъщност в голяма степен част от прагматиката и от успехите в бизнеса, лично моите, се дължат и на нея.”

 

 

 Напоследък обаче двамата доста се карали, твърдят клюкарски издания. Причината била хазартната страст на Банев, която му струвала десетки хилядарки на вечер.“Лично не съм кой знае колко богат, ако съпоставяме дворци, яхти, самолети и така нататък”, казва той в едно интервю. Обаче по поведението му личи, че обича да съпоставя точно такива неща. Движи се с мерцедес „Майбах”. Има още доста коли. Говори с удоволствие за съвместната си с Ветко Арабаджиев авиокомпания “Бизнес еър”. През следващите няколко години, всяко лято, ще купуваме по два самолета, обяснява в интервю.

 

 

(Край ) 

 

 

 Агенция „БЛИЦ”, Жанета Минчева

 

 

Бел. ред.  Тази е третата и последна част от разследването на агенцията по стари и  нови материали. Вероятно под натиск от Запада, ДАНС е погнала нашите новобогаташи и „БЛИЦ” изкарва на видело всичко,  до което се е добрала за тях – С.М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот