Светските милионери – на мушката на службите! - Част 2


Светските милионери – на мушката на службите!  - Част 2 Снимка: Медиапул

Разследване на Агенция „БЛИЦ” твърди че Ветко Арабаджиев, Георги Гергов, Николай Банев и някои други, вече се водят на „особен отчет” в българското ФБР. Втората част е посветена на Георги Гергов – „Свинаря” от с. Маноле, Пловдивско.

“Отивам да врътна една баница, че ще идва Гошо да редим правителството!?”


Вили Гергова, съпругата на олигарха Георги Гергов, пие кафе с приятелки. Телефонът й звъни, тя вдига, слуша, затваря и бързо става: “Отивам да врътна една баница, че ще идва Гошо да редим правителството.” Гошо е президентът Георги Първанов, а историята се разказва в Пловдивския хайлайф като действителна.
Георги Гергов, по прякор Свинаря (демокрацията го заварва управител на свинекомплекс в с. Маноле), е истински олигарх – тоест богаташ, чието състояние пряко зависи от властта. Неотдавна той и лично се намеси в нея – стана шеф в пловдивската структура на БСП, спрягат го за водач на листата в изборите през юни месец. Даже се говори, че заради него Първанов предлагал квотата от 31 всенародни любимци – по един от всеки избирателен район,  които да влязат с мажоритарен вот.


Роден е в с. Джурилово на 12 декември 1956 г. Завършил е Ветеринарномедицинския техникум в Стара Загора и агроинженерство в Пловдив. Женен е за Вили повече от 30 години. Имат двама сина – Тодор и Цветомир, които участват в семейния бизнес.Според сайта “Милионерите” през септември м.г. състоянието му се е изчислявало на 175 000 000 лв. По-стари източници пък го оценяват на 300 млн.

 

 Той притежава ЦУМ, Пловдивския панаир, курортния комплекс “Слънчев ден” – бивша резиденция на ЦК на БКП, хотел “Санкт Петербург” в Пловдив, “Пътища” АД - Пловдив, Евроком България, фуражни заводи и животновъдни комплекси. Очаква се тези дни да купи пловдивския футболен клуб “Локомотив”.След като Георги Гергов с помощта на местните власти и държавата стана фактически собственик на Стария Пловдив и на панаира, пловдивчани започнаха да наричат града си Герговград.

 

 

 А сега службите и данъчните разследват как точно е станала далаверата.
Историята за първия милион на Георги Гергов е обвита в мистерия. През 1975 г. той започва работа като ветеринарен техник в Комбината за хибридно свиневъдство в с. Маноле. През 1986 г. вече е негов директор. В селото не обичат олигарха, нито родителите му - Тодор и Цвета. „Нямаха гащи на г*за си, а сега големци станаха! Я вижте каква хубава бяла къща е вдигнал Гочето на баща си. Навремето го начетоха с 300 000 лева ама тогавашният министър Танев го спаси", разправят местните.

 

 

Гергов напуска държавното предприятие през 1991 г. и за кратко е съветник в Министерството на земеделието. През 1993 г. започва да търгува със зърно, а през 1995 г. купува от ликвидаторите свинекомплекса в с. Маноле, както и фуражните заводи в Стара Загора, Бургас, пловдивското село Труд и в самия Пловдив.

 

 

По време на правителството на Иван Костов навлиза в туризма. Прави го чрез две приватизационни сделки. През март 1999 г. приватизира хотел „Ленинград", прекръстен по-късно на „Санкт Петербург". Георги Гергов плаща 1,58 милиона долара за 58% от хотела, като прилага класическа схема Работническо-мениджърско дружество.

 

 

Днес „Санкт Петербург" печели по около З милиона евро на година. В четиризвездния лъскав хотел има 105 луксозни студиа, 84 стаи и 21 ВИП апартамента. Разправят, че единият е целогодишно запазен за Слави Трифонов. В края на 1999 г. Гергов придобива чрез приватизация и 55% от курорта “Слънчев ден” срещу 8 милиона лева. Финансирането на сделката става чрез заем от „Росексимбанк", която по това време е собственост на Емил Кюлев. Покойният банкер е близък приятел на свинаря. Гергов и съпругата му бяха кумове на сватбата на Емил Кюлев с Весела през 1999 г. Тогава за пръв път бе разрешена сватба в храма “Св. Александър Невски” в София.(Той е патриаршеска катедрала и според църковните канони там може да се венчава само царят на България.)

 

 

 Слухът, че Георги Гергов е оцелял след атентат, се носи от поне две години и половина в Пловдив. Тогава се заговори, че някой е стрелял по автомобила му. Гергов отрече мълвата, но оттогава взе мерки за своята сигурност и се движи с дискретна охрана и брониран автомобил.

 

 

Въпреки че фамилията се движи с луксозни лимузини и джипове с еднакви номера, истинската страст на Гергов са конете, той се хвали, че притежава най-скъпите жребци у нас. Въпреки че на последния публичен търг за расови коне не получи кой знае какви суми за предложените добичета. Познавачи от артсредите твърдят, че бизнесменът е спонсорирал паметника на Хан Крум в Пловдив не само от родолюбиви чувства, а за да бъде увековечен за поколенията любимият му жребец.

 

 

Жанет  Минчева, Агенция „БЛИЦ”

 

 

Бел. ред.  Тази е втората част от разследването на агенцията по стари и  нови материали. Вероятно под натиск от Запада, ДАНС е погнала нашите новобогаташи и „БЛИЦ” изкарва на видело всичко,  до което се е добрала за тях. Добавка от 14 февруари 2009 г.: днес изтече информация, че вчера на 13 , петък, Гергов е избран за зам. областен шеф на БСП Пловдив.  "Труд" фукляво пише, че това е третият пост в столетницата за агроинженера. Редакцията се постила пред Гергов тъй като той е кум на Тошев с неговата четвърта съпруга Ваня– С.М.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот