Светските милионери – на мушката на службите! - Част 1


Светските милионери – на мушката на службите!  - Част 1 Легендата Джо Кокър не дойде в България заради простосмъртният български зрител, но пя на сватбата на бившия комсомолски активист Николай Банев и шефката на черноморския комплекс "Русалка" Евгения Генчева.Снимка: Агенция БЛИЦ

Разследване на Агенция „БЛИЦ” твърди че Ветко Арабаджиев, Георги Гергов, Николай Банев са взети на „особен” отчет. По морето ДАНС притиска и братя Диневи.

Първо се заговори, че от България са изчезнали Николай Банев и жена му Евгения. После в Пловдив зашушукаха, че при тях са се спасили и приятелите им Ветко и Маринела Арабаджиеви. Из Несебър под сурдинка мълвят, че братя Диневи май няма да се връщат в родината. Георги Гергов пък не бил забелязван на светски мероприятия напоследък.
Всички слухове търсят причината във факта, че различни служби и комисии разследват имането на родните светски милионери. А те доскоро не криеха богатството си. Мереха си колите, яхтите, самолетите, жените, децата, любовниците, подаръците, купоните, връзките....


Доган наричал Ветко (Вълчо) Арабаджиев министър на забавленията


Пловдивският милионер Ветко Арабаджиев наистина все още е зад граница, но хората му твърдят, че е просто на по-дълга от обичайното почивка. Той разпуска със съпругата си Маринела на екзотичен остров някъде из Карибския басейн, а наследниците им Алекс и автомобилният ас Владимир Арабажиев се върнаха оттам и вече са си в Пловдив. Владо обикаля активно хитовите клубове и не дава вид на човек, който се дерзае от притеснения.

 Слуховете, че Арабаджиеви са се покрили тръгнаха неотдавна, след като преди близо месец баровците сякаш се телепортираха. Няма ги лимузините, тълпите гардове и обичайните светски суетни. Говори се, че Ветко и Маринела са заминали в никому неизвестна посока за рождения ден на асеновградчанина, който тази година наруши традицията да вдига ЧРД купон за чудо и приказ. Той чествал повода си в тесен семеен кръг в чужбина. За мнозина е странно съвпадението, че двамата си взеха дълга отпуска малко след като парламентарната комисия по корупция се зае да се рови в бизнеса им след сигнал от сдружение “Гражданско общество-Варна”. Твърди се, че хотелиерският бос е проверяван заради съмнения за измами с ДДС още преди две години от антимафиоти и икономически ченгета, а резултатите от проверката са скатани в нечие бюро.

Колко точно са милионите на туристическия бос Ветко Арабаджиев?
Данните в различните източници драстично се разминават. В началото на май м.г. сп.”Слава” оцени състоянието му на 600 млн. лв. и го сложи пети в класацията на най-богатите българи. След собствениците на ТИМ, Васил Божков, Христо Ковачки и притежателите на Първа инвестиционна банка. Тогава в медиите се появиха твърдения, че класацията на списанието е афиф, защото някои са си платили, за да попаднат в нея.

 Факт е, че Арабаджиев обича да е в светлината на прожекторите. Според сайта “Милионерите”, който твърди, че прави оценките си по борсови данни и финансовите отчети на непубличните компании, към края на м.г. Ветко има само 198 млн. лв. Фирми на борсата той няма, собствеността принадлежи изцяло на семейството, така че оценките са винаги приблизителни. Фамилия Арабаджиеви е собственик на първата българска верига луксозни хотели “Виктория груп”.

 Според статистици тя държи 15 000 легла в цялата страна. 6500 души е капацитетът на ваканционното селище Елените, то ще се разшири с още 1500 във вили и 4 хотела. В Слънчев бряг групата Виктория притежава и управлява 4 огромни хотела – три от тях миналото лято бяха обединени под бранда “Чайка ризорт”. Техен е петзвездният хотел “Пампорово” в едноименния курорт в Родопите, а също и бизнесхотелът “Марица” в Пловдив. В момента групата строи нова сграда зад софийския “Амбасадор”, който трябва да се превърне в суперлуксозния хотел на София.

 Арабаджиеви са собственици и на захарния комбинат в Пловдив, както и на Еко фрут 1.
На 52-я рожден ден на Ветко миналата година в столичното заведение Black Lable гостите получиха за десерт парче шоколадова торта с миниатюрен захарен самолет в чест на поредното му начинание - авиокомпания за ВИП чартърни полети. Авиопаркът е от два самолета "Чесна" и два лиърджета.

 Ветко е роден в Асеновград на 9 януари 1956 г. Имената му по паспорт са Вълчо Кузмов Арабаджиев. Защо е станал Ветко, клюкарите мълчат. Тук там се появяват информации, че се дразнел, когато го титулуват Вълчо. На 10 години остава без баща. Завършва УНСС. Демокрацията го сварва на работа в пловдивския месокомбинат като финансист. Веднага се впуска в частния бизнес. Наема магазин, след това дискотека. Следва регистрацията на фирмата „В и К комерс", която се занимава с пакетирането на захар.

 През 1996-а Арабаджиев става ортак на Илия Павлов. Двамата приватизират пловдивския захарен завод „Кристал 91". Гладкото съдружие обаче е нарушено - босът на „Мултигруп" е притиснат от правителството на Иван Костов, а Арабаджиев получава завода. Клюката твърди, че тогава той се боял за живота си. Автомобилът му бил обстрелван, затова пратил децата в Асеновград и отлетял със съпругата си за Сингапур. Там живели няколко месеца, докато нещата в България се уредят.Ветко и съпругата му Маринела имат 4 деца.

 23-годишният Владимир контролира захарния завод и е българската надежда за “Формула 1”. Засега жъне успехи във „Формула 3000". Годишната издръжка на тима му надхвърля 2 милиона евро. Спонсор е хотелският пул „Виктория груп". Неотдавна Владимир получи „Мерцедес Макларън" за 400 000 евро от баща си.

 22-годишната Златомира Арабаджиева пък кара пилотски курсове, за да управлява семейната „Чесна" и се учи да управлява хотелите на фамилията. Мечтае за собствен бутиков хотел, който щял да бъде по-добър от „Дюн" на Мая Илиева. 18-годишната Александра също е избрала скъп спорт - езда. Там тя се мери с Атина Онасис. Алекс разполага с четири коня от елитни поколения, чиято обща стойност доближава 1 милион евро. Най-малкият наследник на Вълчо и Маринела е 10-годишният Вълчо, наричан Чочо. Засега той е ученик в Швейцария.

 Цялото семейство обича луксовете. Арабаджиеви имат впечатляващ автопарк – поръчкови мерцедеси, бентлита, роалс ройси и пр. Маринела Арабаджиева има собствена модна агенция, твърди се, че имала и изключително богат гардероб. Арабаджиеви лично контролират всичко в своя бизнес, даже живеят в хотелите си. Забавляват се на Малдивите, Карибите, в Сардиния и други суперскъпи места. Макар и купонджия, Ветко бил сприхав. Често се изпокарвал с близки приятели и съдружници.

 Преди година-две бе влязъл направо във война с другия пловдивски олигарх - Георги Гергов, с когото дълго време бяха неразделни и дори си кумуваха по сватбите. Неотдавна обаче двамата туристически босове заровиха томахавките.
В последно време Арабаджиев е неразделен с друг ексцентричен бизнесмен - Николай Банев.

 Двамата си мерят ролсройсите, яхтите и самолетите и си разменят неприлично скъпи подаръци. Ветко обаче удари в земята Банев, когато по-миналото лято организира бляскавата сватба на Стефка Костадинова в туристическия си комплекс. Така венчавката на Банев с Евгения, на която пя Джо Кокър, вече не бе най-най-най в българската история. Арабаджиев умее да организира забавления и за политици.

 Неслучайно Ахмед Доган го наричал министъра на забавленията. Ветко често дава яхтата си на лидера на ДПС и на други герои от политическия живот. Хотелите му отваряли  врати си безплатно за различни членове на кабинета, но за това се говори под сурдинка. Вероятно, поради това, старо дело срещу него в ГДБОП е зациклило. Осведомени твърдят че става дума за 150 млн лева отклонени като ДДС. Ще видим, какво наистина ще се случи.

 (Следва)

 Агенция „БЛИЦ”, Жанет Минчева

 Бел. ред. Това е първа част от фундаменталното разследване на агенцията по стари и  нови материали. Вероятно под натиск от Запада, ДАНС е погнала нашите новобогаташи и „БЛИЦ” изкарва на видело всичко,  до което се е добрала за тях – С.М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот