Световният принос на наши физици в документална книга


Световният принос на наши физици в документална книга Авторката Донка Йотова

Документална книга за трима известни българи...

Документалните разкази за трима български учени представя в книгата си "Шест атома злато" старозагорската журналистка Донка Йотова. 

Книгата е резултат от проучвания, които продължиха 3 десетилетия, сподели пред журналисти в пресклуба на БТА в Стара Загора авторката на изследването.

Донка Йотова припомня, че за приноса на българите е писано преди десетилетия и от колегата й, военния журналист полк. Цветан Цаков.

Шест атома злато са невъобразимо малко, но тяхната конфигурация е впечатляващ златен кръст, емблема на човешкото проникновения във времето, а откритието е на проф. Стоян Съргойчев (1945), посочи Донка Йотова.

Професорът е един от българските физици, които участват в Международния проект за изследване на Халеевата комета. От 1990 г. работи в САЩ. Избран е за директор на Физическия изследователски департамент към Световния институт за научни изследвания в САЩ.

Вторият герой на книгата е Рашо Тилчев (1878 – 1963). Той е физик и математик, вписан в Златната книга на българските изобретатели. Автор е на Закона за връзката между орбиталните движения на планетите.

Третият герой е синът му Тихомир Тилчев (1908 – 1994), който открива Закон в астрономията за сплеснатостта на Слънцето и допълнителния източник на вътрешната енергия на въртящите се небесни тела.

Бащата и синът Тилчеви дават и идея за усъвършенстване на руските "Катюши" по време на Втората световна война, ракрива, Донка Йотова.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот