Световният печат критикува Буш като за последно*

Автор: Пресата/П.П.


Световният печат критикува Буш като за последно*

Печатни медии от цял свят критикуват като за последно президента на САЩ Джордж Буш, който напуска своя пост, предаде АФП, цитирана от БТА.

Множество редакционни статии по случай оттеглянето на Буш определят неговото управление като арогантно и некомпетентно.

 

Основна мишена на техните нападки са двете недовършени войни в Афганистан и Ирак, влизането на икономиката в рецесия, преминаването от бюджетен излишък към огромен дефицит, екологичната политика и спадналия авторитет на САЩ по света заради центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо.

 

Някои автори на редакционни статии все пак се застраховат, че историята може и да е по-благосклонна един ден към 43-тия президент на САЩ. Най-често посочваният негов успех е, че той не е допуснал нови терористични атаки на американска земя след наападенията на 11 септември 2001 г.

 

"Като слаб лидер Буш просто не успя да се справи", коментира германският вестник "Зюддойче цайтунг" в редакционен коментар под заглавие "Неуспехът". Според изданието той "е объркал ината с принципите". "Америка стана нетолерантна и поправянето на вредите ще отнеме много време", прогнозира "Зюддойче цайтунг".

 

Канадският в. "Торонто стар" е повече от категоричен: "Довиждане на най-лошия президент в историята." Според изданието "Буш бе пълна катастрофа, като се провали по големите въпроси - от военната операция в Ирак до глобалното затопляне, урагана Катрина и най-тежката икономическа криза след Голямата депресия".

 

"Буш остави страната и икономиката в дрипи", смята британският в. "Сънди таймс". Изданието отчита, че при управлението на 43-тия президент държавният дълг на САЩ и делът на безработните се е удвоил.

 

Друг британски в., "Дейли мейл", е още по-конкретен: Буш пое САЩ с бюджетен излишък от 128 млрд. долара, а ги оставя с дефицит от 482 млрд.. Все пак изданието признава, че Буш е постигнал своя приоритет номер 1: да не допусне ново нападение на своя територия, и терористичната мрежа "Ал Каида" е била значително отслабена.

 

Сп. "Икономист" намира добри думи за Буш по въпроси като свободната търговия, реформата на имиграционното законодателство и Китай. Цялостната оценка на авторитетното британско издание обаче е негативна:

 

"Той напуска като един от най-малко популярните и предизвикващи най-голямо разделение президенти в американската история. Буш управляваше по време на най-катастрофалното сриване на авторитета на Америка по света след Втората световна война."

 

Според френския в. "Монд" "трудно ще се намери историк, който няма да каже, че Буш е бил най-катастрофалният лидер, който САЩ са имали".

 

Германският "Ди Цайт" коментира, че Буш е донесъл много нещастия на света, действайки на принципа "враг или приятел".

 

Австрийският "Виенер цайтунг" отбелязва, че дори радикалният ирански президент Махмуд Ахмадинеджад се е радвал на по-висок рейтинг в международните проучвания на общественото мнение в сравнение с американския си колега.

 

Арабският в. "Ал Хаят" иронично благодари на съдбата, че Буш е прекарал половината от управлението си във ваканция, защото "щеше да причини 2 пъти повече вреди, ако бе по-активен и съсредоточен".

 

Най-ласкави в оценките са израелските медии, не непременно за неговите резултати, колкото за намеренията му. "От всички американски президенти през последните 60 години е трудно да се сетим за по-добър приятел на Израел от Джордж У. Буш", писа в. "Джерузалем пост".

 

 

 

 

-----

* Чак да му дожалее на човек. Мнозина не сме били и не сме съгласни с политиката на 43-тия, но пък точно в този момент. Има чудесна българска поговорка по този повод, завършваща на "...нож не се вади!". Най-случайно шрифтът тук е bold :) - бел. П.Пъдев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот