Св. Синод: Наш дълг е да бъдем църква майка

(2 коментара)


Св. Синод: Наш дълг е да бъдем църква майка

Богослови предупредиха, че подкрепяйки неканонична църква като македонската, БПЦ сама се поставя в схизма

Затоплянето на дипломатическите отношения между България и Македония се пренесе и на църковно ниво. Вчера Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) се съгласи да съдейства на Македонската православна църква (МПЦ) за каноническия й статут.

"При положение че МПЦ признава БПЦ за своя Майка-Църква, БПЦ, със съзнание за своя свещен дълг, поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ", гласи решението на Синода. Македонската църква хареса взетото в София решение и бързо изрази благодарност към нашия Синод.

На практика решението на Синода означава, че БПЦ ще представлява македонската църква пред останалите православни църкви и ще настоява МПЦ да бъде призната. Необходимо е да се направят поредица от дипломатически совалки и да се намери подкрепа от другите православни църкви, най-вече от Москва и Атина, коментираха богослови пред в "Сега". "Ако другите църкви не подкрепят решението ни, ние ще продължим да настояваме", заяви вчера патриарх Неофит.

В момента Охридска Архиепископия - това е църквата на територията на Македония, се намира в схизма, наложена от Сръбската църква още през 60-те години на миналия век. В началото на този век на практика има две охридски архиепископии - едната е официалната македонска църква, която е непризната, а другата бе доминирана от просръбски духовни лица, която е призната от Сърбия. Сръбската църква признава автономията на "своята" МПЦ, но не и автокефалия. Самата сръбска църква е с 200 години по-млада от Охридската Архиепископия и трудно може да мине за църква майка.

Богослови обаче предупредиха, че подкрепяйки неканонична църква като македонската, БПЦ сама се поставя в схизма. Друг тънък момент е, че само църквата, наложила схизма, може да я вдигне. Преди седмица Сръбската православна църква обяви, че е готова да възобнови диалога с македонската.

На заседанието си вчера Светият синод определи и архиерейска комисия за преговори. Тя е оглавена от Старозагорския митрополит Киприан, а нейни членове са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

ПРЕГОВОРИ

За сложността на предстоящите преговори предупреди и митрополит Гавриил. Пред в. "24 часа" той посочи, че ако нямаме твърдото становище на другите православни църкви, има голяма вероятност върху БПЦ да бъде наложена отново схизма, както тази през XIX век. Освен това никой няма да признае нашето решение за вдигане на схизмата от МПЦ.

Коментари
2018-03-07 02:19:41 От: VICTORIA EMMANUEL

заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Дао, не изглежда повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че н...прочети целия

2018-04-05 23:34:57 От: VICTORIA EMMANUEL

заем! заем! кредит!!!Търсите ли за почтен и акредитирани частен заем компания, която предоставя заеми за живота възможност.Ние предлагаме всички видове кредити в много бързо и лесен начин, лични заеми, кола заеми, ипотечни кредити, Студентски кредити, бизнес кредити, инвестиционни кредити, дълг консолидация и много повече.Са били отхвърлени от банки и други финансови институции?Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не изглеждат повече като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото.Ние да кредитира средства на лица и фирми, които се нуждаят от финансова помощ в размер на 2 %.Няма осигурителен номер се изисква и не кредитна проверка изисква, 100 % гарантирана.Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние п...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот