Св. Климент - българин или македонец?


Св. Климент - българин или македонец? Църквата "Св. Наум" на Охридското езеро.

Българските екскурзоводи изопачават македонската история, научаваме от информацията на Милчо Йовановски от Македонската редакция на Дойче Веле. Част от твърденията му трудно могат да бъдат споделени и подкрепени.

Ето я и самата информацията, без наша намеса:

"Свети Климент е бил българин" - това твърдение често може да се чуе от българските екскурзоводи в Охрид. Същото те разказват и за цар Самуил и неговото царство. Повечето охридски черкви са гръцки, обясняват на свой ред гръцките екскурзоводи. Туристическите гидове от Албания и от Сърбия също непрекъснато се месят в македонското минало и история.

Незаконни екскурзоводи непрекъснато отричат миналото

Същото важи и за културното наследство на Охрид и Македония. Проф. д-р Науме Мариноски от Факултета по туризъм и ресторантьорство, където се обучават екскурзоводите, е загрижен: "Това го няма никъде по света: да може някой във вашата страна да говори за културно-историческите паметници, за историческото наследство или за природните особености. Определено липсва всякакъв контрол над екскурзоводите."

На същото мнение е и Стефан Каневчев, председател на Сдружението на екскурзоводите в Охрид: "Гидовете нямат право да развеждат туристи из чужда страна, освен в автобус. Такъв закон има отдавна и в Македония, както във всяка друга държава, но той не се спазва. Нелицензираните водачи са най-много по празниците и в края на седмицата, а тогава, за съжаление, инспекцията не работи."

Сдружението на екскурзоводите от Охрид е създадено преди около 5 години и в него членуват 60 души. Проблеми им създават обаче не само чуждестранните гидове. Македонски екскурзоводи също понякога изопачават историческите факти, когато могат да изкарат някаква печалба от това. В Охрид има само един инспектор по туризма. Той има право да налага единствено служебно наказание на стойност 100 евро и глоби до 700 евро, обяснява Каневчев:

"Крадат ни не само историята, но и настоящето"

"Особено когато се ходи до Курбиново или Свети Йован Бигорски, повечето групи се движат със свои екскурзоводи. Понастоящем чужденците наемат наши екскурзоводи единствено за туровете из стария град на Охрид. За Свети Наум и за Струга никой вече не търси нашите гидове."

Единственият охридски инспектор по туризма Георги Сошански предлага следното: "Или да се формира туристическа полиция, която ще има право да санкционира нарушителите, както е в другите страни на Запад. Или пък проблемът да се решава още на границата, при влизането на съответния екскурзовод или гид."

Крадат ни не само историята, но и настоящето, сърдят се охридските екскурзоводи: "Сега нашите чуждестранни колеги ни взимат печалбата, а ние седим и чакаме държавата да създаде необходимите механизми."

 

Дойче веле / М. Йовановски, А. Андреев

 

Бел. Ред. -  На това му се вика насаждане на пачи яйца! Т. н. „македонска нация” бе създадена по коминтерновски образец от Йосип Броз Тито и неговата идеология – главна движеща сила на югославянската федерация СФРЮ(Съюзна федеративна република Югославия) и географската област Македония се сдоби с нация и изведнъж се превърна в република. Да, ама там има паметници от векове назад... Е, тия паметници днес на кое историческо минало принадлежат?... – С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот