Студентските организации се спречкали преди събитията

Автор: В. „Монитор”


Студентските организации се спречкали преди събитията Снимката е от в . Монитор.

Хубавицата Адриана Иванова вчера убеждаваше, че студентското присъствие ще е дълготрайно и няма да се изрази само в протести за един ден

 

Студентите са водени от Кънчо Драгнев, Живко Богданов представя зелените активисти и коалиция "За да остане природа в България", а Ивайло Тодоров оглавява земеделците

В-к „Монитор” огласи, че в последния момент е настъпило сериозно разногласие между студентските лидери  Тъй че на митинга, по същество студентството било представено само от представители на СРОКОС – това е студентската организацията, която надзирава и контролира студентските общежития и столове

От 20 до 50 лева предлагали в Студентския град за участие в протеста, но това остана недоказано, според източници на вестника. Съобщили го студенти, но отказали подробности за купуването на протестиращи.Протестът тръгна в 10 часа от зала "Христо Ботев", преминава през лобното място на Стоян Балтов, от чието убийство вчера се навършиха точно  40 дни вчера, и завърши пред Народното събрание.

 Освен това правителството проведе преди това успешни разговори със синдикатите. Двата най-големи профсъюза обявиха, че няма да се включат в предстоящите утре протести в столицата, заявиха тогава лидерите Желязко Христов и Константин Тренчев. Демонстрирали единодушие, че трябва да се намери механизъм за по-тесен експертен диалог с правителството по проблемите в различните сектори. Винаги, когато е имало проблем, сме търсили решенията в диалог, подчертал министър-председателят, преди да отпътува за Москва

Според КНСБ ,протестната акция не била подготвена и аргументирана добре за постигане на конкретен резултат. Пораждала съмнение за политическо влияние, за допускане на инциденти и агресия, както и  употреба на гражданското недоволство без да е насочено в конкретна прагматична посока. На практика представлявала изгърмени куршуми нахалос.

От КТ "Подкрепа" обявили, че научили от медиите за шествието на студенти и други граждански организации в София под надслов "Да изметем боклука! Да започнем годината на чисто!". Според експертите на д-р Константин Тренчев не е ясно кой предлага промяната, каква е алтернативата и как ще се реализира.

Според председателя на НС на БСП Антон Кутев вън от всяко съмнение, че протестът е организиран от политически сили. Бил категоричен, че да събереш на едно място млекопроизводители, студенти, майки и фермери е резултат от работата на определени политически сили и визира ГЕРБ. Кутев казал, че не оспорва правото на студентите да протестират и да поставят своите искания, но пред БНТ прогнозира, че тези млади хора ще бъдат употребени.

Наложило се и опозиционните партии да яхнат вълната. Стоян Михалев от столичното ръководство на ДСБ вече отправи призив към членовете и симпатизантите на тъмносинята партия да излязат на жълтите павета заедно с екоорганизациите, студентите и футболните фенове.

 

Бел.ред.  Уви, не е нещо непознато.  Вбиват се „клинове” в последния момент не от вчера, и това си е познат, но винаги ефективен  прийом. Кой стои зад организацията на студентските съвети от една страна и кой дирижира студентската организация за контрол на общежитията и столовете от друга, скоро ще се провиди. Не е бог знае каква сложнотия. Събитията от следващите дни ще подскажат каква е топлата връзка между екокоалицията „ За да остане природа в България”, а там са почти всички екоорганизации у нас, без тези оглавявани от покойния Амадеус Кръстев, и студентите. Днес на площада бяха и млекопроизводители, фермери, майките, обединени около сайта „Мама БГ” Изобщо интернет пространството демонстрира своята обединителна сила чрез скайп, чатове и форуми. А това е предимно във възможностите на млади и попиващи като сюнгер люде.

Вчерашния ден показа някои нови и красиви лица от протестиращите, като това на говорителката на СРОКОС  Адриана Иванова. Дали събитията ще я изтикат като други хубавици на гребена на вълната – ще поживеем, ще видим. Дано бъдем свидетели на нейните превъплъщения в стил „Лиана Панделиева” и „Надежда Михайлова”. Момичето направи своите изявления пред в-к „Монитор” и вчера пред някои телевизии. Такива събития винаги намират и изтикват на преден план свои символи на промяната. Ако Адриана стане такъв, ще си хвърляме шапките. 

Свилен Мишляков

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот