Строуб Талбот: Да снижим градуса на отношенията с Русия

Автор: Сп. "Шпигел


Строуб Талбот: Да снижим градуса на отношенията с Русия

Президентът на авторитетния Брукингски институт в САЩ Строуб Талбот предлага в интервю за сп. "Шпигел" да се размразят отношенията Вашингтон-Москва, което ще е от полза и за двете страни.

- Напрежение в трансатлантическото общуване внасят отношенията с Русия. Никой сред германските лидери не иска нова конфронтация с нея. Какво е вашето мнение?


- Очаквам САЩ и Европа да си сътрудничат по-тясно в изработването на подход в отношенията с Русия. Да вземем един въпрос - да бъде ли приета Грузия в НАТО...

 


- На който Джордж Буш отговаря „да“, а Ангела Меркел - не“.


- Надявам се Америка да се върне към предишната позиция: всеки нов член е длъжен да съдейства за укрепването на сигурността на целия съюз. Това е аргумент против приемането в алианса на такива страни като Грузия, в които няма вътрешно единство по редица основни проблеми. Същото се отнася и за Украйна. Така може да се снижи и градусът в отношенията с Русия.

 

 - Това можеше да стане, ако ги нямаше плановете за разполагане на противоракетен щит в Чехия и Полша. Буш ги смяташе за необходими, Путин - за недопустими. Как ще действа Обама?

 

 - Той вече заяви, че преди да бъде използвана, трябва да има гаранции, че тази технология действа. При това той не назова никакви критерии за проверка. По този начин си спечели време за маневриране.

Обама не иска да повтори грешките на Буш, който още преди да встъпи в длъжност, издигна лозунга: „Ще правим всичко освен онова, което е правено при Клинтън“. Такава политика е неправилна.

 

 - С други думи, да не очакваме големи промени в американската външна политика?

 

 - Правителството на Обама ще подхване работата си много внимателно. Изходната точка ще бъдат реалните факти, а не принципът да се прави обратното на онова, което са правили предшествениците.

 


- Все още ли отъждествявате Русия с Путин?

 - Днешна Русия не е същата, каквато бе по време на Студената война. Сега вече властта не е в ръцете само на един човек. Президентът Медведев разбира по-добре от всеки друг в Москва, че Русия е мощна държава благодарение на размерите си, военния потенциал и природните суровинни запаси.

 

Но Медведев знае също, че икономиката на страната е твърде зависима от газа и петрола. Залагам на влиянието на новите реалности. Нека си спомним, че когато през 1968 г. съветските танкове влязоха в Прага, това въобще не се отрази на световната финансова система. Сега само 2 дни след влизането на руските войски в Грузия реакцията бе мълниеносна, защото днешна Русия е част от глобалната система.

------

* Строуб Талбот

бе първи зам. държавен секретар в администрацията на Бил Клинтън. Смятан е за един от най-известните експерти по отношенията с Русия. Откъсът от интервюто помества в последния си брой българският седмичник "Русия днес" - бел П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот