Страх:300 лв пенсия - популизъм, иначе срутване на бюджета


Страх:300 лв пенсия - популизъм, иначе срутване на бюджета

Лидерът на БСП Корнелия Нинова инициира срещи с председателите на парламентарните групи в Народното събрание

Темите трябваше да бъдат политическата криза след оставката на правителството, Бюджет 2017 и промените в изборните правила, които гражданите поискаха на референдум. По думите на Нинова целта е „да е ясно какво става с мнозинството”.

„Заявихме нашите виждания за 300 лв. минимална пенсия. Не сме говорили за подкрепа за бюджета“, коментира съпредседателят на Патриотичният фронт Красимир Каракачанов след срещата с Нинова, информира БТВ.

Към момента минималната пенсия е малко над 161 лв. т.е. националистите настояват за приблизително двойно увеличение.

Днес тя говори първо с Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ), Волен Сидеров („Атака”) и Румен Йончев (”Народен съюз”).

Пред Нова телевизия Горанов коментира, че популистки предложения между първо и второ четене на бюджета могат да бъдат подкрепени в пленарна зала и да доведат до неговото сгромолясване.

Като такива той определи предложението на ПФ минималната пенсия да се изравни с прага на бедност - 300 лв.  Ако това стане бюджетът трябва да олекне с още 1.5 млрд. лв. допълнително към 4.5 млрд. лв., които и в момента се дават на НОИ, каза Горанов.

Като популистко определи Горанов и искането на БСП да се отмени плоският данък. Министърът припомни, че данъкът е въведен именно от правителство на БСП. Според Горанов, ако това стане, има опасност бизнесът отново да се върне в сивата икономика.

Синдикатите подкрепят падането на плоския данък, но смятат, че не е сега момента. От синдикатите са против 300 лева минимална пенсия.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот