Стоян Мерджанов: Симеон призна, че се е оженил за Маргарита заради парите й!


Стоян Мерджанов: Симеон призна, че се е оженил за Маргарита заради парите й! Маргарита и Симеон през младите години Снимка: Архив Агенция "БЛИЦ"

Мерджанов пак нашумя скандално, след като си отвори устата, как са се “наливали основите” на обръчите от фирми около Доган, в които той самият е бил участник

Днес Мерджанов е 65-годишен, някога е бил на оперативна работа във Второ главно управление на ДС от 1970-а до 1975-а година. В БНТ работи първоначално като оператор, после е журналист в редакция “Лъч”, създател е и на култовото за онова време предаване “Хора на път”. През 1982-а се възползва от служебно пътуване до Швейцария, за да поиска политическо убежище. После е прехвърлен в Западна Германия, а малко след това – в Ню Йорк, където работи на различни места, включително и в тамошната секция на радио “Свободна Европа”.

През 1986-а стига до “безумното решение да се завърне в България”. Още на летище София е арестуван и откаран в следствието на печално известната ул. “Развигор” 1, където престоява 6 месеца. Присъдата му е сурова - цели 19 години затвор. Именно там се запознава с Ахмед Доган, който шие мокасини зад решетките. На 26 април 1990 г. Мерджанов е признат изцяло за невинен. След като излиза на свобода, става директор на органа на ДПС – вестник ”Права и свободи”, изявява се като журналист, а преди няколко години написа и мемоарна книга. Днес той разкрива най-големите си тайни пред „БЛИЦ”.

 

 

- Г-н Мерджанов, много нещо се изписа и изговори покрай обявените от Комисията по досиетата агенти на ДС в БНТ. Но там е имало и една програма “Лъч”, за която покойният шеф на Шесто управление на Държавна сигурност ген. Петър Стоянов твърди, че е “окомплектована” от негови подчинени. Вие сте бивш офицер от тайните служби преди 10 ноември, работили сте дълги години в “Лъч”, и затова ще ви помоля да повдигнете завесата над кадровия състав на тази редакция и нейните вероятно “специфични” задачи на медийния фронт.

 

 
- Хората, които работеха там, изобщо не са били кадри на Шесто управление. Това е абсолютно невярно. Това са кадрови офицери от различни поделения на бившата Държавна сигурност, които не са били нито под прикритие, нито внедрени. Просто цялата телевизия и цялото радио /защото подобна редакция имаше и в БНР/, знаеха, че са щатни служители на отдел “Пропаганда” към МВР. Ние просто си бяхме кадрови офицери от ДС на щат към отдел “Пропаганда” на МВР. Може би тук е мястото да кажа, че Шесто управление се създаде пред моите очи.

 

Аз бях оперативен работник в Държавна сигурност, когато бе създадено Шесто управление. Единствената му и първоначална задача бе да проповядва атеизъм и да се бори срещу всякакви и отклонения. Шесто заемаше 3-4 стаи в сградата на самото вътрешно министерство. Толкова му беше малък и щатният състав. След това започна да се разраства, да се разраства, че получи собствена сграда и всъщност обхвана всички творчески съюзи – на артисти, на музиканти, на писатели, на художници, радиото, телевизията, печатните издания, със свои щатни оперативни работници, които вербуваха агенти в съответните ведомства. Аз знаех кои са двамата оперативни работници от Шесто управление, които отговарят за телевизията и за радиото. Обядвали сме в едни и същи столове и ресторанти на МВР, но по коридорите на БНТ сме се разминавали като абсолютно непознати, защото тяхната работа бе да вербуват агенти.

 

- От кои управления на ДС бяха вашите колеги от “Лъч”?

 


- Аз например бях от Второ главно управление на ДС. Главният редактор на “Лъч” Динко Маджаров, лека му пръст, бе от номенклатурния списък на ГК на БКП. Мисля, че той дойде от Шесто управление на ДС. Това бе една сериозна, голяма редакция, създадена с протокол между министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов и генералния директор на БНТ. Друг мой колега – Атанас Марков, бе от това отделение на ДС, което се занимаваше с подслушването. Имахме 4-5 сътрудници. Тези хора си получаваха заплатата от БНТ, но бяха на щат към “Лъч”. Даже маститата журналистка Маргарита Михнева беше един от щатните служители на редакция “Лъч”. Тя с това започна журналистическата си кариера. Целта на отдел “Пропаганда” и на тези 2 редакции бяха да се пишат материали, представящи МВР в положителна светлина, да се подготвя общественото мнение за лоши неща, които тепърва предстоят да се извършат – например преименуването на българските турци. Много се радвам, че по това време бях в Америка и не се оцапах с това нещо. Едно от най-неприятните неща, но ще ви го кажа, бе да се сключват контрактации с разни писатели. Имахме голям бюджет. Богомил Райнов, Андрей Гуляшки и други сключваха контрактации да напишат романи за дейността на МВР - ясно в каква светлина. Сумите не бяха никак малки. Ще ви кажа нещо, което може да ви прозвучи като клюка, но нека дойде да ме заплюе, ако не е вярно. Прочетох в един вестник какво е правил прочутият Кеворкян срещу един мой съученик и много добър приятел – литературния критик Светлозар Игов.  И един ден дойде в къщи: “Абе, Мерджи, не можеш ли, така, да ми уредиш една контрактация...” Не си спомням как завърши разговорът, но, естествено, че нищо не му уредих. Не съм имал и намерение да му уреждам, независимо какво съм говорил. Не знам дали по това време вече е бил агент “Димитър”, или не, но това не променя нещата.

 

 

 

- Познавате се с Ахмед Доган още от времето, когато сте лежали заедно в Софийския централен затвор и в Старозагорския. Не сте ли подозирали, че той е свързан с тайните служби?

 

 


В последното си интервю, което дадох наскоро, се ядосвам сам на себе си защо твърдя, че ДПС било продукт на Държавна сигурност. ДС беше една маша в ръцете на БКП. Затова истината е, че ДПС и в сегашния, и в тогавашния му вид, всъщност е продукт на БКП. Всичко това се случи, за да може БКП да управлява. И резултатът е видим за целия българския народ.

 

 

А пък цар Симеон, както го титулуват, е един хотелиер. Когато бях оперативен работник в ДС, ми преведоха едно интервю с него от западногерманското списание “Щерн”, от което още помня 2 изречения.Признава, че се е оженил за една банка, защото съпругата му е дъщеря на притежателя на най-голямата банка в Испания. След като бомба убива родителите й по време на Гражданската война, тя наследява всичко. И Симеон започва да се занимава с хотелиерство. Жена му му дала малко пари. С нищо друго през живота си освен с хотелиерство не се е занимавал. По времето, когато е дадено интервюто, той вече беше изнесъл бизнеса си в Швейцария. Беше станал голям хотелиер. Вижте, този мним цар винаги е бил враг №1 за ДС от средите на “вражеската емиграция”. Малко преди да емигрирам, изкарах 6-месечен курс по оперативно майсторство в школата в Симеоново и това ми се наби в главата – че най-големи успехи българската ДС е имала сред “вражеската емиграция”. Така че този хотелиер винаги е бил наситен с агентура на ДС в Мадрид. И ако досието му се извади някога на бял свят, 3-4 четиристайни апартамента няма да стигнат да се побере. И този хотелиер го доведе на власт пак БКП.

 

 

 

Агенция „БЛИЦ”, Добринка Корчева

 

 

Бел. Ред. Препечатваме статията от Агенцията с известни съкращения – С. М.

< type="text/java"> < type="text/java"> < type="text/java">

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот