Стига сме живели в миналото

Автор: Георги Банов


Стига сме живели в миналото

Всеки е рецитирал клетвата на чавдарчето, не ви ли писна от това?

Стефан Цанев отказал награда, защото същата била дадена на Димитър Иванов. Нищо, че още заповедта не била подписана. И вместо снежна над страната се разрази културтрегерска буря. Хора, не ви ли омръзна да живеете в миналото бе?

Стига сте ме заливали с проблемите си. Все едно Стефан Цанев не възпял другаря Дзержински и чекистите, които са едни от най-мракобесните хора в историята. Все едно не се е клел във вярност на БКП. И след това изтрил тези произведения от творчеството си.

Всеки има минало. И има право да го поправи. Дори майорът от ДС, който не се сърди, че го наричат последния началник на Шесто управление. Пост, който никога и по никакъв начин не е заемал.

Той е началник на шести отдел на Шесто управление, или с две думи предпоследната дупка на кавала. Никой не отрича, че това е някаква мрачна структура, но все пак минаха достатъчно години оттогава.

Колкото са минали и от стихосбирките за чекистите на другаря Цанев. Какво да направят тези хора? Да се самоубият ли?

Това ли е демократичния идеал на българина. Ако е това, то мястото ни е точно на опашката в Европа.

Но за всичко са виновни в крайна сметка политиците, които така и не взеха някакво решение за тези досиета. Каквото е имал всеки един българин.

Държавна сигурност се превърна в някаква панацея за решаване на спорове, каквато е терминът “криминалнопроявен” за МВР. Как за 25 години едно престъпление не бе извършено от някой извън тази група? Просто е прекалено голяма и там има провинения,за които не трябва да се споменава.

Но е добро извинение. Сигурно ще се намери нещо добро, което Димитър Иванов е свършил през живота си и да заслужава някаква награда. Пък била тя и такава като на поета на ЧК.

Айде да се събудим най-накрая. ХХI век ще си отиде, а ние пак ще се замеряме с мултак, чекист и ченге.

По в-к 24 часа

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот