Статистика на БАН: За 4 г. са се върнали едва 11 наши учени


Статистика на БАН: За 4 г. са се върнали едва 11 наши учени

Министерството в оставка обещава финансово подпомагане и съдействие за публикуване на статии в чужбина...

Просветното министерство смята да работи за издигане на имиджа на науката в обществото чрез профилиране на постиженията на младите учени и превръщането им в "звезди", пише Силвия Георгиева в "Сега".

Това е една от мерките на МОН за привличане на българската научна диаспора, оповестени от министъра в оставка Меглена Кунева на дискусия по проблема. Целта на събитието, на което по скайп "присъстваха" български учени от Австралия, Япония, САЩ и Европа, бе част от инициативата на МОН да заздрави връзките между тях и младите им колеги от България.

"Дали това ще стане чрез повече медийна ангажираност, или чрез конкурси като "Питагор", но за учените трябва да има по-голяма видимост", коментира Кунева. Тя направи паралел с учителите, които вече били по-видими, а увеличението на заплатите им се превръщало в тенденция.

По думите й подобна тенденция и при учените в комбинация с други държавни политики ще помогнат след 10 г. да имаме съвсем различна ситуация в науката.

"Две неща са важни за привличането на научната ни диаспора - институционалната среда и финансирането", коментира новият шеф на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той посочи, че за 4 г. у нас са се върнали едва 11 български учени, а за да се увеличи броят им, е нужна обезпечена финансово реинтеграционна политика.

Проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация към СУ даде пример със свой проект, по който са били давани стипендии на млади учени за високи резултати, осигурявана е помощ за публикуване на статии в чужди списания и за участие в международни конференции.

"От 60-ината живеещи в чужбина български учени, които работиха по проекта, сега 5-има души са на постоянна работа при нас", коментира той.

Сред идеите на МОН за укрепване на българската научна диаспора са:

- финансовото подпомагане на изключителни млади учени и осигуряването на краткосрочни стипендии за участие в международни конференции (засега неясно в какъв размер),

- оказването на съдействие за публикуване на научни статии в списания в чужбина,

- организирането на демонстрационни научни класове в училищата от водещи учени и др.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот