Станишев: Подавам оставка, ако няма доверие към кабинета ми

Автор: Агенция БЛИЦ


Станишев: Подавам оставка, ако няма доверие към кабинета ми Шарж: Интернет

Премиерът е убеден, че правителството ще изкара мандата си и няма да се стига до предсрочни парламентарни избори.

“Всеки министър трябва винаги да е готов да носи оставката си в джоба”, заяви министър-председателят Сергей Станишев в предаването на бТВ “Сеизмограф”. “Министър Миков остава на поста, както и министър Петър Димитров остава също на поста си.

Държавата действа адекватно в газовата криза”, добави Станишев, който сподели още, че би подал собствената си оставка, ако няма достатъчно доверие. Според премиера ни правителството ще изкара мандата си докрай. Относно случилото се на протестите пред парламента тази седмица Станишев обяви, че очаква отговор от Министерството на вътрешните работи и Прокуратурата за това кой е раздавал пари на ултраси и групировки, за да предизвикат сблъсъци с полицията на протеста на 14 януари. Премиерът призова и медиите да направят своите разследвания. 


Двете теми – газовата криза и протестите нямат нищо общо. Протестите бяха планирани още преди Нова година.По думите му газовата криза е безпрецедентна и двете страни, Русия и Украйна, носят много сериозна отговорност. Казах и на двете страни, че това им поведение всеки ден нанася тежки щети, политически, и липса на доверие към Украйна, и към Русия, каза Станишев.

 Според него българското правителство не е заложило на Русия, а на против - най-силно работи за диверсификация на доставките. Основният инструмент, с който всички разполагаме, е единната позиция на Европейския съюз.

И в близките години Русия ще бъде основен доставчик за Източна Европа по географски причини, уточни Станишев. Относно темата за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”премиерът коментира, че за разлика от Словакия, България има право при криза да предприеме такова действие за определен период от време. Енергийна криза към момента няма, констатира Сергей Станишев и заяви, че е оптимист, че газовата криза ще се реши скоро, защото и Украйна и Русия губят много пари, губят политическо доверие, а и натискът се засилва.


Съществува риск да влошим отношенията си с европейските партньори, ако отворим спрените реакторите. Независимо от това, че имаме право да вземем такова решение , отбеляза премиерът. Решението за пускане на спрените блокове не е пропаганден трик, каза още той и уточни, че около 45 дни са необходими от момента на взимане на решението до самото пускане на блока.

Бел. ред. Събитията препускат едно след друго, но прави впечатление, че българския премиер действа все по-твърдо и отговорно. Констатацията ще предизвикат сериозно недоволство и подхилване, но такава е поведенческата логика само на крайно десните политически среди, още от старта на това правителство. Станишев има подкрепата на Запада и Евросъюза, те го насърчават по всякакъв начин и така той се опитва да диктува дневния ред на събитията. Не случайно Буш го нарече„Мистър Клийн” Той влиза в противоречие с някои кръгове тук около президента Първанов (искат да векуват?!), оттам и познатата „антивиденовска” стратегия, за да му бъде подлята вода. На българска почва се регистрират много сериозни сблъсъци – отглас от други общоевропйски и световни  „надбягвания. Но това е тема за сериозен, задълбочен обзор.-С. М.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот