Сръбската църква е разделена за новия патриарх след Павле


Сръбската църква е разделена за новия патриарх след Павле Патриарх Павле лежа 2 години в болница , преди да почине през ноември

Митрополитите в Сръбската православна църква ще се срещнат след 2 дни, за да гласуват за свой патриарх в атмосфера на кавги и борби между реформистите и догматиците.

Въпреки че главата на СПЦ патриарх Павле почина през ноември, а преди това от 2 години бе в болница, Светият синод все още не е постигнал единодушие кой де е наследникът му.

Консервативният Свети синод е блокиран от вътрешните противоречия между най-консервативните митрополити, които се противопоставят на отварянето към други църкви и западното влияние върху сръбското общество, и по-реформисткото крило, което желае църквата да бъде по-отворена и модерна.

Във връзка с молбата на Павле от ноември 2008 г. да бъде освободен от длъжност Синодът веднъж обсъди въпроса за негов наследник, но не можа да постигне споразумение.

Новият патриарх трябва да бъде избран с жребий между тримата владици, получили най-голяма подкрепа при гласуване, което вероятно ще бъде неколкократно и може да позволи пазарене между отделните кръгове.

По този начин бе избран и Павле за патриарх в навечерието на войните в бивша Югославия.

В допълнение на това в Светия синод няма две или три ясно изразени групи, а много променливи съюзи, формиращи се около различни проблеми - от отношенията с Католическата църква до формата на литургията.

"Има много повече от две крила", каза един от младите митрополити, Фотий, в интервю наскоро за белградския всекидневник "Блиц".

"Имаме 80-годишни митрополити, получили образованието си преди Втората световна война и с огромен опит. Освен това има и митрополити под 40 години, също добре образовани в епохата на дигиталните комуникации", каза той.

С толкова много заложени интереси решението на митрополит Амфилохий, който изпълнява функциите на водач на СПЦ, да насрочи обявяването на новия патриарх най-рано в неделя, се възприема като знак.

"Ако патриархът не може да бъде избран за един ден, то той няма да бъде избран дълго след това", казват източници от Светия синод, цитирани от "Блиц" вчера.

Ако Синодът остане блокиран и в невъзможност да посочи трима кандидати, способни да съберат повече от 50 на сто от гласовете в рамките на един кръг гласуване, то митрополитите може да предпочетат да гласуват нов статут и промяна на избирателния механизъм.

Така, въпреки че остават броени дни до събора на Светия синод, само може да се гадае кои ще са основните претенденти.

Митрополитите не могат да се споразумеят дори кой ще бъде монахът, който ще има честта на тегли жребия, писа в. "Политика". "В края на краищата Бог ще реши кой ще бъде начело на Църквата", казва Фотий.

По ДПА, превод: БТА – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот