Средно на всеки 5 дни е връчвано по едно държавно отличие


Средно на всеки 5 дни е връчвано по едно държавно отличие

Ангела Меркел е награждавана два пъти, Силви Вартан три...

Президентите на България – покойният вече Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, са раздали общо над 1700 ордени и медали. Това показва справка на „Дондуков” 2, предоставена на „Монитор”

Така за всички 25 години, в които съществува президентската институция, средно на всеки 5 дни е било връчвано по едно отличие.

Официалната справка потвърждава, че основна „заслуга” за това има Георги Първанов, като броят на раздадените от него ордени почти се равнява на дадените от всички други президенти до момента. През времето, в което той стопанисва „Дондуков” 2 – между 2002 и 2012 година, са връчени общо 841 ордена, като по-голямата част от тях са дадени през първия му мандат.

Следващ в класацията по брой наградени е Петър Стоянов, който в периода 1997-2002 година е раздал 375 ордена.

Връчените отличия при първия демократично избран президент Желю Желев пък са 310, но за период от 7 години – между 1990  и 1997 година.

Справката показва, че сегашният държавен глава Росен Плевнелиев е дал 182 ордени и медали, но той има още 2 години, докато завърши мандата си.

Формално по закон президентите само връчват отличията, а предложенията за награждаване се правят с решение на НС или на МС. От МВнР обаче уточниха пред „Монитор”, че тече предварително неформални съгласуване по телефона като президентът обсъжда идеите си за награждаване със съответния министър, който след това облича договореното в писмено предложение.

Процедурата е за да се избегнат евентуални гафове, при които изпълнителната власт би излязла с решение за награждаване на някоя видна личност, която обаче се струва неподходяща на държавния глава и би му се наложило да търси начини за отклоняване на предложението.

Подобна хипотеза не е уредена в закона. При огромния брой връчени ордени и медали обаче все пак недоразумения не липсват.

КУРИОЗИ И НЕДОРАЗУМЕНИЯ

Сред куриозите например е издаденото два пъти решение за награждаване с едно и също отличие на германския канцлер Ангела Меркел.

През септември 2007 година Първанов издава указ за отличаването й с орден „Стара планина” с лента „за изключително големите й заслуги за разрешаване на казуса с българските медици” в Либия. Пак през септември, но 3 години по-късно, е издаден друг указ от Първанов за същия орден, показва справката на „Дондуков” 2. Като мотив отново е посочен казусът с медиците ни, но вече е прибавен и „особено големият принос на Меркел за развитието на българо-германските отношения и за изключителните й заслуги за присъединяването на Република България към Европейския съюз”

При повторното й награждаване в президентството за нейно здраве дори се чукват с чаша шампанско Георги Първанов и Бойко Борисов, който тогава пак беше премиер.

Три пъти е била награждавана пък световноизвестната френска певица от български произход Силви Вартан, макар тя все пак да е получила различни ордени.

Още през 1996 година тя е отличена от Желев. В края на 2004 година следва втори орден – „Стара планина” втора степен, връчен вече от  Първанов, а през 2011 година пак от същия президент получава „Св. Св. Кирил и Методий” с огърлие.

Подобни са случаите и с Рангел Вълчанов и Антон Дончев, които са получили по един различен орден първо от Петър Стоянов, а после от Първанов.

Вижте целия текст в "Не пропускайте" - http://bolgari.net/prezidentite_ni_razdali_nad_1700_ordena-el-2457.html

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот