SMS-ът унищожи езика


SMS-ът унищожи езика

Човекът е говорещо същество, но въпреки това речта явно отмира. От колко говорен език се нуждаем всъщност в днешния комплексен свят на мултимедийни прелъщения? Ето отговорите на германиста Волфганг Фрювалд:

Езикът губи от значението си, твърди Волфганг Фрювалд. Вместо да четем днес ние все повече гледаме телевизия или играем на компютърни игри. Вместо да пишем писма ние изпращаме СМС-и или използваме за това социални платформи като Туитър. Филмите, които гледаме, са дублирани на родния език.

Това има фатални последици: изследвания сочат, че децата в скандинавските страни или в Холандия, където филмите вървят в оригинален тон и със субтитри, четат и говорят по-добре английски отколкото връстниците им в Германия, където чуждите филми се дублират на немски.

В същото време нараства значението на английския език, който отдавна се е превърнал в световен език. Важното уточнение, което прави Фрювалд, е че т.нар. "броукън инглиш", който се говори на конгреси и на големи международни летища, има толкова общо с езика на Шекспир и Хемингуей, колкото общи помежду си са един СМС и един кратък разказ. 

Човекът - говорещо животно

Още древният философ Аристотел е определил човека като животно, надарено с език. А в теорията на еволюцията езикът е бил индикатор за очовечаването. Има се предвид по-скоро говоримия език, който се характеризира още с мелодия, мимика и жестове.

В действителност тези 3 невербални елемента предават по-голямата част от информациите. В един разговор например едва 7 процента от всички информации се предават чрез съдържанието и значението на думите.

В същото време на мелодиката се падат 38 процента от информациите и цели 55 процента на мимиката и жестовете. Ако вземем предвид това ще се окаже, че информационната стойност на един СМС е обидно ниска.

Въпреки това по официални данни през 2007 г. само в Германия са били разпратени повече от 22 млрд. кратки съобщения СМС, а тенденцията е към покачване.

Езикът е сътворил света

Книгата на Волфганг Фрювалд е разделена на 3 глави: Първата е озаглавена "Езикова критика, сатира и полемика" и съдържа есета за френските или английските езикови модни течения, както и за немския език като език на науката.

Във втората част "Оратори, разказвачи, читатели" авторът предлага есета за писателя Йохан-Кристоф Готшед, изследователя Александър фон Хумболт и за авантюрата, наречена четене. В третия си раздел "Литературен език" книгата се занимава с Шилер и Айхендорф.

"От колко говорен език се нуждаем" е четиво, интересно не само за германистите. То е приятна покана към всички нас да предпочетем една вечер на приказки сред приятели отколкото да изпратим поредния безличен СМС.

По “Дойче веле” – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече