Скопие: Българите няма да са "фашистки окупатори"


Скопие: Българите няма да са

Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия Антена М. (приложено видео)

Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За тази цел Скопие смята да премахне внушението за "български фашистки окупатори".

Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия Антена М. 

/https://youtu.be/8umgnGPVY1w

"Македония е малка държава и истината е, че можем да вървим напред само с приятели. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв друг проблем, нещо от нас проблем", заяви Заев.

"България ни е съюзник по пътя съм ЕС. България е председател на ЕС от 1 януари и България иска по време на това председателство Македония да получи дата за преговори", допълни той.

Заев коментира, че Македония ще направи исторически компромиси и с България, и с Гърция.

"Като казваме "ревизия", трябва да гледаме на това преди всичко като запазване на приятелството, да не използваме думи като "неприятел". Такъв например е случаят с България - там (в учебниците) стои "български фашистки окупатор" от Втората световна война. Може да бъде само "фашистки окупатор" и да пазим приятелството", заяви той.

"Същото е и за "Егейска Македония", която те (гърците) наричат "северна Гърция". ОК. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които употребяваме", допълни той.

Заев де факто обяви, че правителството му ще търси ново име на Македония, за да бъде решен спорът с Гърция. Това негово изказване предизвика бурни реакции в Скопие.

"Много важно е това обаче, че имаме проблем с името. Много е важно да се фокусираме върху проблема, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и начин, по който да го употребяваме. За мен е важно да намерим решение на спора за името", заяви той.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот