Ще строим още бежански центрове


Ще строим още бежански центрове

Илиана Йотова обяви, че на такава цена правителството на ББ е получило обещаната европомощ за границите ни

Изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от правителството на Бойко Борисов срещу получаването на европейска помощ за защита на границите, каза по БТВ избраната за вицепрезидент Илияна Йотова.

Според събеседничката на медията, която се позова на официален отговор на Европейката комисия се разбира още, че обявените от премиера в оставка 160 млн. евро помощ всъщност не са 160, а 112, от които 10% са национално съфинансиране.

По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и друга техника, но 19 млн. са специално за центровете.

"През цялото време се говореше, че се заиграваме със страховете на хората", припомни Йотова и запита защо това не е била една от темите на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни. По думите на Йотова "във всеки момент може да се повтори Харманли” и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството.

Тя допълни, че в медиите се е появила информация, че докато КСНС е заседавал формално, в резиденции и в дома на премиера са се провеждали паралелни срещи с цел търсене на изход от политическата криза. Тя определи това като "задкулисие" и "договорки”, срещу които хората са гласували на 13 ноември.

Според Йотова нов кабинет в настоящия парламент ще бъде "агония". Тя посочи, че няма промяна в позицията на БСП за връщането на мандата за правителство.

Европейската комисия оценява постъпила от България молба за осигуряването на още 50 милиона евро за посрещането на нуждите, свързани с мигрантите. Това съобщи на пресконференция говорител на комисията, така предаде днес БТА чрез кореспондента си в Брюксел Николай Желязков.
 

След срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава през септември ЕК осигури на България 101 милиона евро спешна помощ, посочи говорителят. Досега бяха отпуснати 82.2 милиона евро за преодоляването на миграционния натиск и за подобряване системите за наблюдение на границите, допълни той.
Говорителят съобщи, че на 2 декември нашата страна е поискала осигуряването на останалите 18.9 милиона евро (по решението от Братислава) за обособяване на няколко кризисни приемни центъра.

По думите на говорителя, България е посочила в искането си, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот