Ще се получава българско гражданство при по-строг режим


Ще се получава българско гражданство при по-строг режим

Кандидатът вече ще трябва да доказва с наличието на данни в документи българският си произход, а не с издадено удостоверение от ДАБЧ

Правосъдното министерство предлага промени в режима за българското гражданство, това е опит за затягане на правилата за получаване на гражданство, пояснява в-к Сега
 

Публикувани са проектопромени в Наредба №1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство. С тях се предлага:

"когато едно лице кандидатства за българско гражданство по натурализация, в удостоверението да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският произход".

Към момента въпросното удостоверение се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сега молителят ще трябва да прилага "всички документи, удостоверяващи наличието на възходящ от български произход, въз основа на които е издадено удостоверението от ДАБЧ".

По-голямата част от кандидатите не представяли доказателства за наличието на възходящ от български произход в подкрепа на основанието им за натурализация, става ясно от мотивите за промяната.

Освен това разпоредбите на Закона за българското гражданство предвиждат задължително с кандидатите за промяна на гражданството да се провежда интервю.

В същото време обаче нямало никаква санкция, ако молителят откаже да отговаря на зададените му въпроси, пише в мотивите за въвеждане на по-строг режим.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот