Ще легне ли забрава върху останките им ?

 (2 коментара)


Ще легне ли забрава върху останките им ? Цар Калоян, повторното му погребение в църквата "Св. четиридесет мъченици".

Кои са великите българи останали завинаги в старата престолнина ? Царе, митрополити, владици, висши аристократи, писатели и опълченци са погребани във Велико Търново.

Всички те са се борили за свободата и независимостта на града, работили са тук, развивали са занаяти, творили са, оставили са тук всичко, което са притежавали приживе. Имената на някои от тях са известни, делата им се помнят, други обаче потъват в забрава след всяка изминала година.

ДУХОВНИЦИТЕ, КОИТО НИ ПАЗЯТ

Нетленните мощи на Митрополит Климент със светско име Васил Друмев ( първият български министър-председател след Освобождението – б.р. ) са погребани в катедралния храм „Рождество Богородично”. В притвора на църквата има още два митрополитски гроба – на Софроний и Антим. За техните останки обаче няма информация, че са останали незасегнати от времето.

 

„Да, вярно е, че има нетление на мощите на митрополит Климент. Той е бил погребан на това място още в старата църква, строена от Колю Фичето. Че мощите му са нетленни, за първи път станало ясно още през 1913 г., когато храмът е паднал при голямото земетресение. Тогава търновци са решили да възстановят църквата на големия майстор. При строителните работи трябвало да преместят гробовете и като отворили този на Васил Друмев, видели, че мощите му са нетленни”, разказва отец Асен, който служи в катедралата.


И още един митрополит пази Велико Търново. Панарет Рашев също е погребан в старата столица. По негова воля останките му са били пренесени в търновската църква „Св. Константин и Елена”. Той е един от най-щедрите дарители на Велико Търново. Оставя пари за църквата, завещава 50 000 лв. и за изграждането на махленска гимназия, която днес търновци познават като Старопрестолната гимназия по икономика. Още приживе Панарет Рашев е дал и 10 000 австрийски жълтици от лихвите, на които да бъде поддържано богословското училище в Петропавловския манастир.

ЦАРСКИТЕ ГРОБНИЦИ В „СВЕТИ 40 МЪЧЕНИЦИ”

Има сведения, че в църквата „Св. 40 мъченици” са погребвани царе, управлавали държавата ни през XIII и XIV век, което превръща тази светиня в династична гробница - мавзолей на Асеневата династия.

 

Шест гробници са разкрили археолозите при своите проучвания през годините там. Четири от тях са в наоса, една има в притвора и още една в западната пристройка. За съжаление те са били разрушени и ограбени още преди археолозите да стигнат до тях.


„Има обаче едно сведение, че в тази църква е бил погребан цар Иван Асен II. За това се говори в житието на свети Сава. Владетелят най-вероятно е бил погребан в наоса, защото по принцип това е мястото за такива погребения”, обяснява Евгени Дерменджиев, археолог в Регионалния исторически музей. През последните години той работи там заедно с Константин Тотев. Проучванията довели двамата специалисти до изводите, че Иван Асен II е издигнал църква като своя царска гробница мавзолей, за да бъдат погребани в нея той и членовете на неговото семейство. Това е била разпространена практика в Европа по това време.


В тази църква е бил погребан и най-почитаният в Сърбия светец - Сава. Година по-късно сърбите си взимат неговите останки, но на мястото на гроба днес има паметна плоча.


 Археологът Моско Москов открива релефно женско изображение върху мрамор, явно част от капака на гробницата, което също свидетелства за погребение на царица или принцеса, вероятно от семейството на цар Иван Александър. В гробницата в западната пристройка на църквата пък е бил погребан един от архимандритите на манастира „Великата лавра”.


Два надписа свидетелстват за погребани величия в тази църква. Още Васил Берон споменава, че на това място е погребан Петър, син на цар Асен. „Напълно възможно е да става въпрос за син на владетеля, неизвестен по име от други извори. Знае се обаче, че престолонаследникът на Иван Асен е починал при чумна епидемия в Търново заедно със съпругата на Иван Асен II царица Ана-Мария, дъщерята на унгарския крал. Петър не е бил коронясван и остава неизвестен за историята ни, за съжаление този надпис също вече го няма”, признава археологът.


Другият надпис е запазен наполовина и се намира в Националния археологически музей в София. В него се споменава, че един от синовете на цар Иван Александър е погребан в тази църква. Но не се упоменава мястото.


Гробът на Калоян в църквата “Св. Четиридесет мъченици” остава  най-известното погребение, разкрито по археологически път в старата столица. Преди години останките на Калоян бяха препогребани тържествено и до тях в специално изработени мраморни саркофази символично бяха положени кановете Кубрат и Аспарух, както и царете Георги Тертер І, Ивайло и Михаил Шишман.


Останките на Доброслав, Сено и Бесар – трима представители на висшата аристокрация, също са били положени в църквата. Те са известни само от надписите върху пръстените им печати, които археолозите са намерили при разкопки.

ОСЕМ ВИДНИ ТЪРНОВЦИ ЛЕЖАТ В ПАРК „ДРУЖБА”

Кольо Фичето, Христо Иванов - Големия, Христо Караминков, Танко Добрев, Добри Войников, Никола Габповски, Венета и Иванка Ботеви са положени в парк „Дружба” и за гробовете им се грижи търновската община.


Единствено за гроба на майстор Колю Фичето грижи полагат учениците, които учат в едноименната професионална гимназия в старата столица.


„Започнали сме сега една програма, по която ще почистим, консервираме и реставрираме надгробията. Те са там още от времето, когато паркът е бил гробище. През 1962 г. тази земя е била превърната в парк, останките на погребаните там търновци са преместени. Останали са гробовете само на тези велики българи”, разказва арх. Донка Колева, шеф на отдел „Култура”.


Христо Иванов – Големия е един от участниците в Освободителната война, също като Христо Караминков, който пък е бил в четата на Поп Харитон и Бачо Киро заедно със Стефан Стамболов. Участник в Сръбско-българската война е бил Танко Добрев, а Никола Габровски е редактор на в. „Работник” и създател на Българска социалдемократическа библиотека.

 

Добри Войников е направил първата театрална трупа в България, редактирал е два вестника. В парк „Дружба” са останали завинаги и Венета и Иванка Ботеви. Съпругата на Христо Ботев и дъщеря на Панарет Рашев – Венета, умира във Велико Търново, а дъщеря й Иванка - в София. Още един участник във войните е погребан в Търново – ген. Иван Фичев. Неговите останки лежат в двора на църквата „Константин и Елена”.

ЕМИЛИЯН СТАНЕВ И АНГЕЛ ПОПОВ ПОЧИВАТ В ГРОБИЩНИЯ ПАРК

Писателят Емилиян Станев, съпругата му Надежда Станева и двамата дарители Мария и Ангел Попови оставили седем милиона лева и всичките си имоти на Търновската градска община, почиват в гробищния парк.

Друг български владетел, макар и немец по рождение, който все още не е намерил покой, тъй като не е изпълнена последната му воля, е Фердинанд. В момента ковчегът с останките на царя е положен в криптата на църквата „Св. Августин” в Кобург, Германия. Фердинанд обаче е избрал Велико Търново за свой последен дом. Според историците най-логичното място, където трябва да бъде препогребан, е църквата „Св. 40 мъченици”, там той обявява Независимостта на България през 1908 г.

 

 

По Борба.бг – Велико Търново

 

Коментари
2016-09-25 19:57:31 От: георги киров

РАДУШНО ПРИЕМАМ ИЗРЕЧЕНОТО!ТРОГАТЕЛНО ДОРИ!ТОВА Е СВЯТАТА ПМЕТ!ТОВА Е БЪЛГАРЩИНАТА!ОТДАВНА МИ СТОИ НА СЪРЦЕ КАНОНИЗАЦИЯТА НА НАШИЯ ПРАВОСЛАВЕН СВЕТИТЕЛ МИТРОПОЛИТ КЛИМЕНТ!АМИН,ДАЙ,БОЖЕ+++

2016-09-25 20:41:42 От: георги киров

САМО ЧЕ ДА СЕ ПРЕПОГРЕБВА ЦАР ОТ МИТРОПОЛИТ???КАЛОЯН НЕ Е СВЕТЕЦ!ДАЖЕ Е ПРИМАТ,КОЯТО НЕ Е ПРАВОСЛАВНА ТИТЛА!!!ИНАЧЕ ЗА ХРАМ-МАВЗОЛЕЙ Е УМЕСТНО.ПОВЕЧЕТО ВЛАДЕТЕЛИ СА ПРИЕЛИ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА.И КОГАТО СЕ СЛУЖИ ТАМ,ДА СЕ ПРОСЛАВЯТ ОТ ВЛАДЕТЕЛИТЕ НАЙ-ВЕЧЕ СВ.ТРИВЕЛИЙ,СВ.КНЯЗ БОРИС ПОКРЪСТИТЕЛ МИХАИЛ,СВ.БЛАГОВЕРНИ ЦАР ПЕТЪР,А НЕ КАЛОЯН,ИВАН АСЕН ВТОРИ И ДА СЕ КАДИ НАД ГРОБОВЕ НА НЕКАНОНИЗИРАНИ ЦАРЕ...СЪРБИТЕ СА РЕВНОСТНИ И СА КАНОНИЗИРАЛИ МНОГО СВОИ КРАЛЕ И ИМА ДУХОВНА ВРЪЗКА СЪС СЪРБИТЕ,А ИМЕННО ЧЕ СВ.САВА Е БИЛ ПОГРЕБАН В ТЪРНОВО И Е НАШ ПОКРОВИТЕЛ.И ЗАТОВА ХРАМ СВ.40 СЕВАСТИЙСКИ МЪЧЕНИЦИ ПРЕДИ ВСИЧКО Е ЕДНО ОТ МНОГОТО СВЕТИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ И НА БАЛКАНИТЕ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА НА СВ.САВА СРЪБСКИ.И ДА ИМА ВИНАГИ ОТСЛУЖВАНЕ ПАМЕТТА НА ТОЗИ СРЪБСКИ СВЕТИЯ,ПОЧИТ...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 07.02. - Събития и факти
 2. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 3. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 4. 08.02. - Събития и факти
 5. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 6. 09.02. - Събития и факти
 7. 10.02. - Събития и факти
 8. 10.02. - Ден на пчеларя
 9. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 10. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 11. 11.02. - Събития и факти
 12. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 13. 12.02. - Събития и факти
 14. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 15. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 16. 13.02. - Събития и факти
 17. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 18. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 19. 14.02. - Събития и факти
 20. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 21. 15.02. - Събития и факти
 22. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 23. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе
 24. 16.02. - Събития и факти
 25. 17.02. - Събития и факти
 26. 17.02.1371г. - умира цар Иван-Александър
 27. 17.02.1600г. – изгорен на клада Джордано Бруно
 28. 18.02. - Задушница
 29. 18.02. - Събития и факти
 30. 19.02.1873 - 140г. от обесването на Васил Левски