СЕМ е против рекламите за диария по време на вечеря


СЕМ е против рекламите за диария по време на вечеря

Форумът на в. "Сега" горещо подкрепя идеята "за един по-красив екранен свят" с оригинални коментари...

Съветът за електронни медии (СЕМ) апелира да бъдат ограничени по време на вечеря натуралистичните реклами, в които се представят физиологични дейности, съобщиха от регулатора.

СЕМ е обсъдил психологическото въздействие върху аудиторията на телевизионни реклами на продукти, предназначени за решаването на физиологични и хигиенни проблеми, като дамски превръзки, почистващи препарати, лекарствени средства срещу гъбички, цистит, простатит, пърхот, диария, хемороиди и др.

Повод за обсъждането са множеството писма, сигнали и жалби от зрители, които възразяват остро срещу медийното планиране на тези реклами във време, в което българското семейство традиционно се храни.

Според СЕМ едва ли е от полза за рекламния бранш, ако посланията им създават дискомфорт и се разминават със стереотипите и очакванията на аудиторията.

 

В този смисъл потребителите на телевизионно съдържание се нуждаят от допълнителна защита, но тя не може да дойде по пътя на регулацията, тъй като не е предвидена в Закона за радиото и телевизията, а само по пътя на саморегулацията, посочват от СЕМ.

 

Уверени сме в общото ни желание – и с доставчиците на медийни услуги, и с Националния съвет по саморегулация – да обитаваме един по-красив и по-етичен екранен свят, заявяват от СЕМ.

 

В крайна сметка казано - СЕМ не може да премести тези реклами от най-гледаното време на телевизиите. Тогава защо въобще повдига въпроса?

 

Мнения от форума на вестник "Сега":

 

SvSophia

Това, разбира се, е най-същностният за българското общество въпрос, който СЕМ своевременно и отговорно се е заел да реши. Всичко останало в българските електронни медии е просто лъчезарно, демократично, независимо, с високо качество, издигащо културното и мисловното равнище на българите и останалите български нации.

 

Илф и Петров 

Най-добре да спрат въобще рекламите по време на вечеря. "Маги малки тайни" да не би да е по полезна от препаратите срещу диария ! Пълни са с боклуци ... Доместос и тоалетно пате дето почистват тоалетните чинии да не са по-полезни ... Не, че за толкова години не съм претръпнал вече, ама хубаво се сетихте 

 

DolniKomunisti

А защо забравяте дамските превръзки и тампоните? Поне да рекламираха как се поставят.

 

Pisi Misi

Кой уважаващ себе си човек вечеря със семейството си и гледа телевизия 

 

валтер57

Рекламите за диария са най-важния въпрос за държавата. Който се обяви срещу тях печели евроизборите. 

 

Zhylaw

Едва ли са правени точно такива проучвания, но мисля, че хората, които вечерят сами отдавна са надхвърлили половината природонаселение на страната.

 

 

Pisi Misi

Ако вечерям сама, се наслаждавам на тишината след напрегнат ден. Ако вечерям с мъжа ми, предпочитаме да си поговорим спокойно. Друго е времето за телевизия. 

 

otvrat

Но не може да ги спре...Диариите ли? Трудно се спират, щото са по-бързи от тока и мисълта.

 

аменеменема

А защо забравяте дамските превръзки и тампоните? Поне да рекламираха как се поставят.

А не искате ли по време на вечеря да гледате и как се вдига и поставя „самолета“?

 

Zmeja

Ако рекламите за дамски превръзки, тоалетна хартия и пр. не ги пускат по време на вечеря, на никого няма да направят впечатление. Нарочно го правят. Зрителите псуват, но го запомнят.

 

Solace

С качеството на боклуците, с които се тъпчем ежедневно, рекламите на хапове, прахчета и свещички (пу-пу!) срещу диария и запек са нещо нормално. Като започнат предизборните клипове ще се молим за такива реклами...

 

otvrat

Ето, включвам се. Най ми харесва рекламата "простата ви алармира", щото на нея простата много прилича на Боци от сърдитата му снимка. Нея мога да я гледам по сяко време.

 

Гюроф

Аз пък най харесвам онази дето един се издува в автобуса - аххаа да пръдне с 20 килотона и... Винаги инстинктивно се снишавам!

Баpмалей

Абе, другари, учудвате ме с вниманието си към тая тема? Ний - бедният, изпусталял и умиращ от глад народ, нямаме вашите проблеми.. Каква диария, какви апове? Ний фанахме паяжини - експертни - дорде не речеш.. От многото ви постинги, заключваме, че вие ядете? Тъй ли е? А?

 

Гюроф

Две мухи вечерят в едно лай*о.Едната вика - ууу, тук има един косъм...Другата я срязва - мъ простакесо, колко пъти ти разправям на вечеря да не ми дуднеш за мръсотии!

 

otvrat

Дето един се издува в автобуса... И нея много я гледам. Секи път се надявам момичето да се забави да му даде дегазин.

 

BaliBali

Винаги съм се чудила колко дебилен трябва да си, да създадеш реклама в която някой пърди или плюе кръв или други такива отблъскващи неща. Няма ли други начини да се рекламира някакъв продукт?

 

Stern

Наистина е дилема какво д гледа човек, докато вечеря - хемароиди и дамски превръзки или новини с изхождане на онуй и полюции на Боко.

 

 

Бобърче

Навремето имаше една много сладка реклама, която я пускаха точно на обед. Ставаше дума за некакви ароматизатори, дето едно детенце със смъкнати гащи казва на майка си:

Мамо, ака ми се! И после: Мирише! Миришееееее!

Значи, сядаш на масата наведен над супата и от телевизора се носят тези аромати. ...

 

аменеменема

На мен любими ми бяха (вече ги няма, уви) две реклами за „Калгон“. Във всяка от рекламите имаше по един техник-пералняджия – и двамата неспособни да си произнесат репликите ясно и без грешка! Единият обясняваше как се претодотвратява натрупването на котлен камък“, другият казваше нещо за „гумното съединение“. Pure delight 

 

otvrat

Като стана въпрос за газове, не можем да не цитираме великият Хашек: "...свети Алоис, за когото в книгата на монаха Евстах се разказва следното : "Когато свети Алоис чул един мъж да изпуща газовете си с гръмотевичен трясък, избухнал в плач и само молитвата го успокоила".

 

deneb

Всички малоумни реклами (а те са 99 %) са противопоказани по всяко време, но това становище ме хвърли в размисъл дали конкретните реклами са допустими по време на закуска и обяд или се предполага, че българинът само вечеря? Отделен е въпросът кой кога. 

А кога СЕМ ще вземе отношение по по-сериозни въпроси като рекламите на лекарствени продукти, особено с участието на деца? 
Лично аз считам, че те не само са неподходящи, но и недопустими. СЕМ обаче се занимава с очевидно по-важни за него реклами 

 

Ловкия

От част от коментарите става ясно, че за ненормално се смята гледането на телевизия, хеле пък вечер на масата, а не излъчваните гадории. 

 

67AF

Аз нали нямам телевизор, рекламите си ги гледам когато си искам и само тези, които искам. Защо ги пустосвате? Това са си микро-филмчета, някои къде по-сносни от цели публицистични предавания! Освен това научаваш, че шунката била от месо! Чудеса! 

Но наистина е тъжно, че човек може да е толкова самотен, че да вечеря с телевизора...

 

Ловкия

Всеки игрален филм е накъсан безобразно от тъпни, всяко футболно полувреме, всяко спортно предаване.

 

 

wreckage
Не вярвам да има толкова закършила за кинти телевизия, че зорлем да прави такива свинщини. Отделен е въпросът, че самият факт на това колосално продаване на задници изключва въобще идеята, че частните електронни медии могат да работят в полза на "малкия човек".

 

Бел. ред. - Стилът и пунктуацията са както в оригинала.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот