Сега пък скоп(ени)ски мечти на хоризонта - 2

Автор: Свилен Мишляков, БЪЛГАРИ (1 коментар)


Сега пък скоп(ени)ски мечти на хоризонта - 2 Снимка: Агенция БЛИЦ

По ред: мечтите следват мераците от „Скоп(ени) ски мераци-1”

В македонската столица пак го удариха на „мечтание” ( но не по музиката на Роберт Шуман ) В-к „Дневник” си задава въпроса какво би станало ако… „пирински македонец” стане президент на България, или мюсюлманин – президент на Гърция, или косовски сърбин – държавен глава на Косово! „Абсурдистан” ли се разполага в Скопие?.

 

Доколкото ни е известно, държавата Македония се намира на Балканския полуостров и е неотменна част от континента Европа. Все още е вън от Съюза на Обединена Европа.

 

 

Караме  ли нататък с „логиката” на питането априори, или казано по български, пардон по македонски, все едно е да пуснеш софийското метро, преди да си построил линията докрай. И неминуемо стигаме до разширяване или мултиплициране на уникалния въпрос с примери пак от многострадалната баба Европа. Макар и да не си прокарал линията.

 

Как ще реагират италианските газети ако италианец от френска Савоя ( с главен град Ница) вземе та му текне да се кандидатира за президент на Италия и се пише да речем „френски италианец”(?!).

 

За незнаещите – в средата на 19 в. Савойската италианска династия в лицето на крал Виктор-Емануил, или Виторио Емануеле, дядо на нашата царица Йоанна Савойска и Симеонова майка, дава милата на сърцето му Савоя на френския император Наполеон III. Рекъл потомъкът на великия Бонапарт: „Помагам ти да обединиш Италия под скиптъра си, но ми даваш Савоя!” Хъката-мъката, що да стори прадедо, съгласил се. Нали се борил да освободи и обедини Италия срещу австрийците и тяхната династия на Хабсбургите. Но в тази борба италианците били единни – и аристокрацията, и плебса в лицето на Гарибалди и Мацини.

 

 

И немска медия би загубила ума и дума, би се облещила, ако немец, самоопределил се като такъв от Судетите, (в Чехия ), или от Източна Прусия ( немалка част е в Полша)  претендира за висок държавен пост. Биха го приели като нечувана провокация. Германците още не са излекували военните си рани.

 

Но на Балканите – давай, дрънкай каквото ти скимне, две ракии са малко, на сърце и кръчма да е широко … Същото би се отнасяло и за полски претендент от „източните полски полета” в Западна Украйна и Белорусия. За какво, според полската история, маршал Пилсудски шамароса здраво Червената армия на полска земя?

 

 

Същото се отнася и за унгарците, ако от западнорумънските земи се пръкне кандидат. В Европа всеки граничи със себе си. Тъй, в младата македонска държава, вече е необходимо да се научат, че „пирински македонец” е синоним на българин и въпросът като ехо се връща към редакцията на в-к „Дневник”, оттеква подобаващо.

 

Всъщност, косвено на тоя фундаментален въпрос „Какво би станало…” , отговори ЕК в Брюксел като изхвърли употребата на понятията „македонски език” и следващото го „македонска нация” от документите на  институциите в Европейския съюз. Огласи го друга македонска газета „Утрински вестник”, като по този начин „просвети” колегите си, без ние тук, в София, да сме си мръднали пръста. Точно се случи – каквото повикало, такова се и обадило. И то там, насред мегдана в Скопие.

Коментари
2009-01-29 17:46:41 От: Чичо Мичо

Бравос,(но не по Ганьовски)Абе,ще прозрем ние, всъщност Ганьо Сомов, прототипа от Казанлък, че и Алековия герой, си е чист положителен образ и подобие! Чел съм някъде, че на тия в Скопие съм им викали по-рано "скопяни. Скопяни ли, скопени ли - карй там...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече