САЩ бранят Израел, но го шпионират


САЩ бранят Израел, но го шпионират Снимка: infobulgaria.info

Администрацията на новия американски президент Барак Обама ще предложи на Израел "ядрен чадър" срещу евентуално иранско ядрено нападение, съобщи израелският в."Аарец".

 


Изданието се позовава на високопоставен американски източник, близък до бъдещото управление на САЩ. Според него Вашингтон ще обяви, че нападение срещу Израел от Техеран би довело до опустошителен ответен удар с ядрено оръжие на САЩ срещу Иран.

 

Номинираната за държавен секретар Хилари Клинтън повдигна идеята за ядрена гаранция за Израел в периода на първичните избори за президентската номинация на Демократическата партия, припомня вестникът. На дебати с Обама през април тя заяви, че Израел и арабските държави трябва да получат подкрепа чрез средства за възпиране. "Иран трябва да знае, че нападение срещу Израел ще предизвика масиран ответен удар", допълни тогава Клинтън.

 

Според източника на "Аарец" ядреният чадър ще бъде подкрепен с нова и усъвършенствана израелска система за противоракетна отбрана. Правителството на Джорд Буш направи първата стъпка, като разположи система за ранно предупреждение в пустинята Негев, отбелязва вестникът.

 

В същото време САЩ рутинно шпионират Израел, за да се информират за ядрения му арсенал и за тайните правителствени заседания. Това разкрива откъс от нова официална история на израелските разузнавателни служби, написана от Барак Бен-Зур, пенсиониран разузнавач от службата за вътрешно разузнаване "Шин Бет". Книгата носи заглавието: "Шедьовър: поглед отвътре към 60 години израелско разузнаване".

 

Междусъюзническият шпионаж не е нещо необичайно, но рядко се случва за него да се говори открито в спонсорирани от държавата публикации. Отношенията между САЩ и Израел са особено деликатни в този аспект, откакто през 1987 г. американският военноморски анализатор Джон Полард беше осъден за държавна измяна, защото предавал класифицирана информация на Израел.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот