САЩ: Бългаска лекарка ще води национална научна програма


САЩ: Бългаска лекарка ще води национална научна програма

Професор д-р Лиана Апостолова ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер

Професор д-р Лиана Апостолова от Медицинския Университет в Индиана ще ръководи най-новите проучвания върху ранно диагностициране на болестта на Алцхаймер в САЩ, съобщи БНТ.

Тя е получила грант от 7,6 милиона долара от Националния институт по здравеопазване. С помощта на парите професор Апостолова ще започне изграждането на нова изследователска програма с обща стойност над 45 милиона долара, фокусирана върху пациенти, които развиват началните симптоми на болестта преди 65-годишна възраст.

Новата изследователска програма, която ще бъде ръководена от професора, е за период от 5 години. Това я поставя на едно от челните места в световен мащаб. За сравнение през 2016 г. средностатистическият грант от същия тип е средно 381 000 долара за една година или 1,9 милиона за 5 години, уточни Апостолова.

“В сравнение с пациентите с класическата форма на Алцхаймер с начални симптоми след 65 годишна възраст, младите пациенти с това заболяване не се допускат до клинични изследвания и терапевтични проучвания заради тяхната относително ранна възраст. Нашите изследвания сочат, че тази форма на Алцхаймер има висока генетична обремененост и прогресира много агресивно”, казва професор Апостолова.

Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от клинични центрове в САЩ, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични и психологични данни, много различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот