Сапунките задраскаха турското робство

Автор: "Der Standard", Виена (11 коментара)


Сапунките задраскаха турското робство

Прословутото "турско робство" сякаш е забравено, българите се помиряват с турците заради "Листопад"! Сериалите са магнит за дамите (а понякога и господата) от всички възрастови групи.

 

В 8 вечерта по-добре не закачайте баба си, леля си, майка си или… сервитьорката в местното заведение. Това е часът на сърцераздирателните истории от патриархалния бит в южната българска съседка, които силно вълнуват малки и големи на Балканите.

 

От Дуранкулак в Североизточна България до Патра в Западна Гърция, от Ван в Турция, та чак до Прищина в Косово, в Сараево, Белград и Загреб - навсякъде вървят турски сериали. “Листопад”, “Перла” или “1001 нощ” - турската филмова индустрия се грижи на никого да не му е скучно.

 

Въпреки дълголетно насажданата омраза към турците, зародила се още в годините на османското владичество, българите сякаш са забравили всичките си предразсъдъци и в захлас следят какво се случва с Перла и сие.

 

Гръцката психоложка и авторка Фотини Каликоглу обяснява, че всички тези сериали по един добре познат и изпитан образец се въртят главно около семейството.

 

Схемата се повтаря във всяка отделна история и във всеки сериал, като предизвиква съответно очакваните реакции. Заплетените любовни интриги като тези от сериала „1001 нощ“ често тръгват от бедни, но талантливи млади момичета, които, разбира се, се влюбват в шефа си.

 

Сапунените сериали са не само доходоносен развлекателен продукт. Те постепенно се превръщат и в ефективен инструмент на турската дипломация - коментира "Дер Щандарт". Политиката на външния министър Ахмед Давутоглу се опира върху принципа “Ние нямаме проблеми със съседките си”.

 

Давутоглу често препраща към така наречените хармонични времена на османско владичество за Балканите, така че някои наблюдатели вече говорят за "неоосманизъм". У съседите на Турция това по рефлекс буди тревога, но в същото време безкрайните истанбулски сапунени сериали отварят очите на българи и гърци за същината на живота в днешна Турция и им помагат да се отърсят от клишетата под общия знаменател "турско робство".

 

Общото между всички турски сапунки - от “Листопад” до “1001 нощ” - са луксозните автомобили, скъпите къщи и добре облечените хора, които водят увлекателни разговори. Туроператорски компании отбелязват дори покачване на туристическия интерес към Турция заради сериалите.

 

Все повече развълнувани фенове от България се стичат към южната съседка, за да разгледат къщите и кварталите на своите герои.

 

Религиозните различия и старата вражда сякаш са изкоренени. Благодарение на сериалите на бял свят излизат дори много общи културни и манталитетни характеристики.

 

Най-хитовият сериал, идващ от Босфора, е "Листопад". Той се базира на едноименния роман на Решат Нури от 1939 г. и разказва историята на едно семейство, което се раздира от сблъсъка между традиционните ценности и изискванията на модерното общество.

 

За да завърши подобаващо, в стила на сълзлив турски сериал, австрийският всекидневник обобщава: "Всеки може да се поучи от грандиозните истории на сапунените сериали - и дълбоко религиозните хора, и по-разкрепостените им съвременници.

 

Изводът е един: уважавайте семейството и не захвърляйте семейните ценности на боклука!"

 

По в. "Новинар"

 

Бел. ред. - Японската телевизия NHK направи документален филм за влиянието на турските сериали върху износа и развитието на туризма на Турция. Изминалата 2011 г. e рекордна за Турция в износа на сериали - донесли са над 60 млн. долара. 

А според турския министър на икономиката Зафер Чаглаян страната има потенциал приходът от сериали през следващите години да достигне 500 млн. долара. Турските сериали днес се гледат в над 40 страни. 

 

Коментари
2012-01-16 21:17:40 От: Жана

Не е необходимо изкуството да е точно отражение на действителността. То затова е изкуство.Добрите турски сериали събуждат вълнения, чувства, размисли.Точно защото са истинско изкуство, изпипани са до най-малкия детайл, с превъзходни актьори, завладяваща музика.

2012-01-16 21:19:30 От: Кърджалиец

Гледам много от сериите напред в оригинал на турски и това изобщо не ми пречи. Филмите им са перфектно озвучени, за актьори с лоша дикция използват чужди гласове, абсолютни перфекционисти са във всичко.

2012-01-16 21:22:48 От: Българин

Ето ,точно затова сме паднали под чуждо робство преди 500 години, защото има мърши ,които се отказват от родното и правят чупка в кръста пред чуждото .Затова и тъпчем на едно място- малко чалга, малко турски локуми ,и нито грам себестойност!

2012-01-16 22:36:40 От: 3

Дааа,времее да ударим по един пръст у задниците на наведените или комай дрябва автомат ,защото ще ме заболи пръстчето!

2012-01-17 11:32:47 От: Eмигрант

"Време разделно" е единственият български филм, който може да се намери по магазините в Америка.

Знам, че несретниците ще кажат:-Ами то в Америка се гледа само кръв и насилие...

2012-01-17 11:34:53 От: Др. Живков

Културата на една държава се прави с много пари, това е въпрос на държавна политика.В годините на социализма имахме истинска култура,музикантите ни бяха уникални и от първите в света, филмите ни досега се гледат с интерес и от младите

2012-01-17 11:35:54 От: Алисман ага

В турските сериали има елхи, има даже дядо коледа. Но ако сте се разходили из най-големия град Истанбул, в който се развива действието, няма да видите нищо от това.

2012-01-17 11:38:13 От: Дедовия ви

Цензурата не ми позволява да ви кажа истинските слова. Но да ми целувате цафарата - и тези дето сте се захласнали и тези дето ви е по природа и кръв по тоя културен боклук нямащ нищо общо с действителността!!!

2012-01-17 12:30:52 От: Джендема

Като не искате турски сериали направете си български и си ги гледайте. Много е просто! Защо все някой ви е виновен?!

2012-01-17 12:32:10 От: Джендема

Турското робство не може да бъде задраскано толкова лесно. То е в гените. Турския живот не се отъждествява с тези сериали. Кинодейците обаче да си направят изводи. Във века на пазарната икономика всичко е за продан. Включително семейните ценности.

2012-01-25 15:36:09 От: Пешо Малешевски

Живков, бъркаш много! Култура не се прави само с пари, а трябват дух, сърце и идея. Народ, който не уважава и не цени своето, дедите си, идентичността си отива по дяволите. Там ни е болката.
А турски сериали не гледам - дядо ми ги е гледал 500 години и затова изпитвам отвращение от тях.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот