Санкциите са и срещу ЕС


Санкциите са и срещу ЕС

Бившият ни цар и премиер Симеон Сакскобургготски е на мнение, че санкциите срещу Русия заради украинската криза за западните страни са почти като автоголове, предаде БГНЕС.

През 1990 г. за кратко време се появи надежда, че след обединението на Германия ще настъпи дълготраен мир в Европа, гарантиран от нормални икономически и културни отношения между западната и източната части на континента. Не се случи. САЩ не мръднаха от позицията си от 1950 г. да играят главната роля в европейската политика.

Тя звучи така: „to keep Americans in, to keep Germans dawn, to keep Russians out“ ( „Държим американците в Европа, държим германците притиснати на пода, държим руснаците вън“ . И така досега. През 1997 г. се появи PNAC – (Project for the New American Centurу) – Проект за новия американски век, според който задачата е „да се осигури глобалната ръководна роля на САЩ“.

А също „да се преобразува този век в духа на американските принципи и интереси... да се потискат режими, които възнамеряват да нанесат вреда на нашите интереси и отхвърлят нашите ценности. В Проекта пише още: „Тази политика може да не се окаже популярна, но е необходима, ако САЩ искат да придобият ръководната роля в света“.

От ясно по-ясно и за гимназистите. Старата битка с СССР на НАТО Вашингтон пренесе върху Русия. Мощен близо 50-хиляден американски военен контингент с внушителна по сила военна техника стои в Германия. Която така и си остана американски протекторат, политически сринат на пода, с почти напълно подконтролни партии и медии.

Своите геополитически ползи Вашингтон очевидно съзира в противопоставянето чрез НАТО на европейските страни и преди всичко на Германия с Русия. Вековна политика, довела до две световни войни, изключително изгодни за САЩ. НВ Сакскобургготски е прав за автоголовете за европейците от санкциите срещу Русия. Те еднозначно са санкции и срещу ЕС.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот