Садък Чаушев: Никой няма право ме прави чужд в моята родина

 (6 коментара)


Садък Чаушев: Никой няма право ме прави чужд в моята родина

Преди няколко седмици ме спря моя позната пенсионерка с десни политически разбирания...

Тя изрази възмущението си от обидното изказване на Бойко Борисов в Чикаго и сподели, че е имала намерение на предстоящите избори да гласува за неговата партия, но сега вече категорично се е отказала.

Друг един приятел - привърженик на дясната политика - ме предизвика да коментирам безумието на Борисов, публикувано в средствата за масово осведомяване, като посочи, че бивши комунисти, близки до тогавашните висши ръководители, сега са станали яростни антикомунисти, дори мразят комунистите.

Предложих му сам да си отговори и да види по-добре нравите на двуличниците в политиката и че такива дори дяволът ги определя като греховни.

За моите братя от турския етнос смятам за излишно да говоря. Не бих искал да съм техен говорител, когато изразявам дълбокото си възмущение от Бойковото определение, че сме "лош материал".
Защо ме обиждат и той, и подобни нему площадни ксенофоби?


С какво сме го заслужили? С какво право ме правят чужд в моята родина, чиято равноправен гражданин съм? На обидите на Борисов, които ме засягат в три направления, ще противопоставя следните факти:

Първо - като български гражданин от турския етнос. Моите родители и прадеди са родени в нашия китен град Нови пазар. Всички са били трудови хора, земеделци.

Баща ми е участвал в Първата световна война като български войник. Бил е свързочник. Малкият ми брат е участвал във Втората световна война като български войник-доброволец. Бил раняван няколко пъти и за проявен героизъм е награден с 2 ордена за храброст. След края на войната 25 години той работи в мините в Меричлери и Маджарово.


На господата с комплекси за малоценност им препоръчвам да отидат пред паметните плочи на загиналите войници от българската армия и да видят има ли сред тях "лош материал" с турски имена или не.

Колкото до мен - тук ще спомена само това, че имам 40 години трудов стаж. Синът ми беше също в редовете на славната ни армия, той също не посрами рода си - похвалните слова от писмото на командването до мен като родител, до ден-днешен ми топлят сърцето.


Второ - като български гражданин-комунист. Участник съм в съпротивителното движение като активен антифашист. В родния ми град, заедно със Зия Моллов, който по-късно стана партизанин и загина в името на делото, в което силно вярваше, организирахме турчетата в редиците на РМС. Те с чест изпълняваха своите задачи.

Тежкото материално състояние, в което се намираше многочленното ни семейство, ме принуди да търся прехрана в столичния град. Съдбата ме отведе в бръснарницата на Йордан Воденичаров на ул. "Екзарх Йосиф" 41. Оказа се, че дюкянът е явка на нелегални функционери.

Тук често на явка идваха много от известните нелегални дейци като Тодор Павлов, Венко Марковски, Атанас Романов, Владо Тричков, Петър Богданов, Кръстана Янева, гилотинирана в Берлин от хитлерофашистите, и други.

От време на време и на мен ми възлагаха определени задачи. За дейността ми в родния град и в София има документи, намиращи се и сега в досието ми за активен борец.

Трето - като български гражданин-пенсионер. Нека всеки от тези янлъш политици да навъртят трудов стаж колкото мен.

С това отворено писмо не целя нито да се хваля, нито да обидя опонентите си, макар да го заслужават. Целта ми е да припомня на някои господа една общоизвестна историческа истина от гледна точка на 88-годишен български гражданин:

Историята не прощава на националистите и ксенофобите. Имаше един Хитлер, който наричаше славянските народи кал, а се превърне в пепел.

-------

* Авторът Садък Чаушев е журналист, кореспондент на "Работническо дело" за Варненски окръг през 50-те години и първият член на СБЖ от турския етнос. Статията му излиза във в. Дума" - П.П.

Коментари
2009-03-19 21:47:18 От: perun

Добре го казва този Садък. Умен, мъдър. Защо се озлобихме толкоз, не знам. Този човек е добре дошъл на масата ми. Шапка му свалям. Дано има и други българи повече като него!- Виж и форума...

2009-03-19 22:39:47 От: kolenzeto

Браво на моя земляк Чаушев! Аз съм от с. Крива река Новопазарско. Израсъл съм сред българи, турци и цигани, меду които винаги отношенията са били отлични, дори и по времето на злополучния възродителен процес. За мен проявите на национализъм, шовинизъм, антисемитизъм, ционизъм и ксенофобия, освен всичко друго, са и проява на простотия.

2009-03-19 22:47:49 От: Racho

Давал ли ти е като ученик друг съученик шепа семки? Не си се гнусял, ако е турче, циганче. На всички деца ръцете бяха еднакво мръсни или чисти. И сме крали заедно ябълки, праскови от градините :)

2009-03-19 22:52:07 От: plamena I

Браво, момчета, и аз ви поддържам. Заедното между добрите българи и турци, на човешка основа е ключът. Партийните лидери разчитат на разцеплението, за да си овладяват електорати. Така ли е?

2009-03-20 17:13:13 От: Независим

Добре казано!
единственото нещо което е небългарско в Садък е ИМЕТО МУ! :D

2011-04-03 02:17:01 От: DENKAZ

Даже много добре казано!
Добри хора е имало в Нови пазар.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот