31.08.1924г. – убит е Тодор Александров, водач на ВМРО


Годишнина от смъртта на Тодор Александров

 

 

 

 

На 31 август се навършват 84 години от смъртта на Тодор Александров, легендарен водач на ВМРО.

 

 

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г. в щипския квартал Ново село в семейството на Александър Попорушев и Мария Александрова.

 

 

През 1898 г. той завършва българското педагогическо училище в Скопие, след което е учител в Кочани, Кратово, с.Виница и Щип. Едва 15-годишен Христо Матов го покръства за член на ВМОРО.

 

 

През 1903 г. Тодор Александров се отличава като ръководител и организатор на кочанския революционен окръг. В началото на 1911 г. Тодор Александров става член на Ц.К. на ВМРО. През 1912 г. е войвода в Кукушко и Солунско, където извършва редица саботажни действия срещу турските власти, като по този начин подпомага българската кауза в Балканската война. Той е в щаба на Трета бригада на Македоно-Одринското опълчение през 1913 г., а по време на Междусъюзническата война заедно с чети на ВМОРО подпомага Осма тунджанска дивизия.

 

 

След 1913 г. организира революционната дейност на ВМРО срещу новото - сръбско и гръцко - робство над българите в Македония.

 

 

Тодор Александров възражда ВМРО от пепелта на изгорена Македония след края на Първата Световна Война, превръща Организацията в легенда, организира българите в Македония за безмилостна съпротива срещу безмилостен окупатор. Енциклопедия "Британика" го нарича "некоронованият крал на македонските българи", а местните българи го наричат с преклонение "Старио".

 

 

Станал жертва на заговор, Тодор Александров пада повален от предателски куршум в дебрите на Пирин планина на 31 август 1924 година.

 

 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Септември 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 
  1. 30.09. - Събития и факти