30.10.1923г. - Убит е д-р Никола Генадиев


Убит е д-р Никола Генадиев

 

 

 

В центъра на София по заповед на Тодор Александров е убит д-р Никола Иванов Генадиев - български общественик, журналист, държавник.

 

 

Никола Генадиев е роден през 1868 г. Той е син на Ив. Генадиев. Завършва право в Брюксел. Заедно с брат си Х. Генадиев основава и издава в Пловдив в-к "Балканска зора" (1890 г.-1900 г.). Влиза в политическите борби като стамболовист. Никола Генадиев е министър в кабинетите на Р. Петров и д-р Гудев (1903 г.-1908 г.) - първо на правосъдието, след това на търговията и земеделието.

 

 

След убийството на Д. Петков е лидер на Народнолибералната партия. Министър на външните работи (1913 г.) в кабинета на В. Радославов. През 1915 г. Никола Генадиев изпълнява специална мисия на правителството в чужбина.

 

 

След завръщането си с подробен доклад се изказва против участието на България в Първата световна война на страната на Централните сили.

 

 

Убийството му е наредено поради страх на ВМРО от авторитета на Генадиев, който се готви да основе своя партия "Народно единство".

 

 

Александров неоснователно смята, че Генадиев може да вземе доста гласове на предстоящите избори и да се опита да върне на власт свалените на 9.6.1923 г. земеделци, с които е в нелоши отношения.