30.10.1872г. - Арести след Арабаконашкия обир


Арести след Арабаконашкия обир

 

  Димитър Общи

 

 

В резултат на арестите организирани от софийският управител Ахмед Мазхар паша за разкриване на извършителите на Арабаконашкия обир, в Ловеч са арестувани двама от членовете на комитета - Димитър Пъшков и Марин поп Луканов.

 

 

По време на Арабаконашкия обир група революционни дейци начело с Димитър Общи ограбват турска пощенска кола (22 септември 1872 г.) в Арабаконашкия проход (днес Ботевградски проход), Средна Стара планина.

 

 

В резултат на акцията са взети 125 000 гроша, които трябвало да бъдат използвани за нуждите на Вътрешната революционна организация.

 

 

Арабаконашкият обир е извършен въпреки противопоставянето на Васил Левски. Последствията от този акт са тежки за революционната организация. Турските власти предприемат масови арести на населението в този край.

 

 

В резултат на това са задържани голям брой членове на

революционните комитети в Тетевен, Орхание(днес Ботевград), Етрополе, Ловеч и близките край тях села. Действията на турските власти са улеснени до голяма степен от признанията, които прави сам Димитър Общи

след неговото залавяне.

 

 

Благодарение на тях властта попада и в следите на Васил Левски, който, за да предотврати окончателното проваляне на революционната организация, се отправя за Ловеч, но е заловен в Къкринското ханче.