18.06.1815г. – битката при Ватерлоо, разгромът на Наполеон


Битката при Ватерлоо, провела се на 18 юни 1815 година, е последната битка на Наполеон I.

 

 

 

 

 

 

 

 

Неговото поражение слага край на управлението му като император на Франция. Тази битка слага край на период, наречен Стоте дни, който започва през март 1815 година, след завръщането на Наполеон от остров Елба, където е заточен след битката при Лайпциг през 1813 и военните операции във Франция през 1814 година.

 

 

След връщането на Наполеон на власт, много страни, които са се съпротивлявали против него, започват да събират войски. Противниковите на Наполеон армии се командват от англичанина Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Готхолд Леберехт Блюхер. Армиите се събират близо до североизточната граница на Франция. Наполеон предпочита да ги нападне, вместо да ги изчака да навлязат във Франция.

 

 

Сраженията са равностойни през по-голямото време. При Катр-Бра и Лини пруските войски са отблъснати от маршал Ней и принудени да отстъпят. Изпратеният след тях корпус от 30 000 души на маршал Груши се отдалечава твърде много от линията на военните действия и така се поставя в невъзможност да пристигне навреме за решителното сражение. Освен това Груши лесно е подведен от опитния тактик Блюхер, който се изплъзва от преследването за да извърши маневра, при която да се съедини с частите на херцог Уелингтън.

 

 

Решителната битка става известна като „Битката при Ватерлоо“. Император Наполеон отлага началото на атаката до 11 часа, изчаквайки калната почва, в резултат на валялия през нощта дъжд, да изсъхне. Той предвижда използването на тежката кавалерия за основния удар, а конете биха затънали в калта. От началото на битката голямо боеспособно пехотно подразделение, покрепяно и от Императорската гвардия, бива ангажирано в боя за напълно безсмисленото от тактическа гледна точка укрепление край чифлика Угомон. При това тези подразделения, които биха могли да послужат за резерви, губят сериозна част от личния си състав.

 

 

Английските позиции, под командването на лорд Уелигтън, отстояват на няколко поредни френски кавалерийски атаки и контраатакуват, докато прусаците, идват на помощ в критичния момент към 14.30 часа, при което пробиват десния фланг на Наполеон.

 

 

Бойното поле в наши дни се намира в Белгия, на около 12 км от Брюксел и на около 2 км от град Ватерло.

 

 

 

 

 

 

 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Септември 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 
  1. 30.09. - Събития и факти