05.04.1857г. във Верона е роден Александър Йозеф фон Батенберг


Годишнина от рождението на княз Батенберг

 

 

 

 

На 5 април 1857 година е роден принц Александър Йозеф фон Батенберг/1857-1898/, княз на България (17 април 1879 - 26 август 1886).

 

Роден е във Верона, той е вторият син на германския принц Александър фон Хесен-Дармщад от брака му с полската графиня Юлия фон Хауке, руска придворна дама - наследниците им носят титлата "фон Батенберг" на името на едно от владенията в Хесен. Животът на семейството е бил в "тежка" зависимост от руския цар Александър II, женен за сестрата на принц Александър фон Хесен-Дармщад и против брака с полската придворна дама. След 20 години той решава да позволи на младия принц Александър да постъпи в руската армия, така Батенберг преминава Дунав на понтон с 13 пехотен батальон, а след това Стара планина с прочутия 9 конен полк на генерал Йосиф Гурко.

 

Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението - избран от I Велико народно събрание на 17 април 1879 г. В избора му се изтъква участието му в Освободителната война. На 26 юни с.г. полага клетва в Търново и поема управлението. От 13 юли 1881 до 5 юли 1882 България няма министър-председател и Александър І управлява при т.нар. "режим на пълномощията".

 

По негово време е обявено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Веднага след това Русия започва кампания за неговото отстраняване. Група офицери русофили, недоволни от външнополитическия курс на княз Александър I Батенберг, извършват държавен преврат на 8 срещу 9 август 1886 г. и го изпращат в Русия. Но Стефан Стамболов и верните му хора извършват контрапреврат и го връщат в България. Но само за няколко дни... по волята на руския император Александър III и Ото фон Бисмарк (Англия е против), князът е принуден да абдикира.

 

Гробница паметник на Александър І се намира на бул. "Васил Левски" № 81.