Руският бизнесмен Андрей Смирнов: Зад Прамод Митал стои Ахмед Доган!


Руският бизнесмен Андрей Смирнов: Зад Прамод Митал стои Ахмед Доган! Снимка: afera.bg

Металът примерно се доставя от "Кремиковци" за металургичния завод в Косово. С Прамод Митал ме запозна още през 1995 г. Ахмед Доган. Действителният собственик на "Кремиковци" е Доган.

 

 

 

 Г-н Смирнов, откога се познавате с Валентин Захариев?

-          

 

 

- Запознахме се в началото на 1993 г., когато той още беше управител на фирма, не мога да си спомня точно как се казваше -"Бе Ем Ве - Кар", или "Кар - Бе Ем Ве", и искаше да продава автомобили БМВ в Русия.

 

 

 

Да нямате предвид фирмата на Атанас Тилев "Дару кар"?

 

 

-          

- Да, точно така - "Дару кар", къде Валентин Захариев беше изпълнителен директор.

-          

 

- Кой всъщност ви запозна с него - Мирчо Петков - Циганина?

-          

-        

- Да, Мирчо Петков, аз никога не съм го наричал "Циганина". По онова време двамата имаха намерение да правят съвместен бизнес в Битоля. Но Мирчо използва запознанството ми с Валентин Захариев, за да вземе от него 20 хил. долара, гарантирани уж от мен.

-          

-          

В смисъл, че аз ще доставям стоки от Русия за общите им сделки. Само, че Мирчо похарчил парите без да свърши работа. Така между него и Захариев отношенията се усложниха, Мирчо бе принуден да издаде на Захариев запис на заповед за дължимата сума, която въпреки всичко остана висяща.

-          

-          

-          

 Историята е дълга и заплетена, не е мястото тук да я разказвам.

Важното, че в крайна сметка, опитвайки се да си върне парите Валентин Захариев предложил на Мирчо Петков да реализира следната операция - да намери фирма с руско участие, на базата на която да бъде създадена офшорна компания и през нея двамата да продават и купуват метали.

 

 

Основната цел на замисъла е да се печели от курсовите разлики между покупките и превода на парите от сделките. Според плана тези разлики - само спрямо курса на долара, трябваше да бъдат много големи.

 

 

 Както разбирам сега от изявленията, които направиха Захариев и Божко Бонев, сумата от тези разлики е достигнала до над 200 млн. лева.

 


- Каква е била идеята - къде е трябвало да се регистрира подобна компания?

 


- Идеята беше българска фирма с чуждестранно участие да се регистрира в Кипър и след това да започне да работи в Косово и в България.

 

 


- Конкретно как изглежда схемата?

 

 

 

Металът примерно се доставя от "Кремиковци" за металургичния завод в Косово, парите от продажбите минават през офшорната компания и уж се връщат на "Кремиковци". Казвам "уж", защото реално пари не са се връщали, а са се превеждали по банкови сметки в Америка на името на Валентин Захариев.

-          

-          

Вашата фирма "Скад" ООД има ли нещо общо с тая схема?

 

 


- Аз никога не съм желал да участвам в такава сделка. Защото знаех, че между Мирчо Петков и Валентин Захариев има неуредено вземане-даване. Но двамата искаха да осъществят схемата, за която говорим.

 

 


- Чул сте това със собствените си уши?

 

 


- Не просто съм чул, имаше подобни разговори с мен. Но с това всичко приключи. Мирчо се опита да ме излъже по някакъв начин аз да дам документите на някоя от фирмите, регистрирани в България, в които моята съпруга е съдружник с руски граждани...

 

 


- В кои години се водиха тези разговори?

 

 


- През 1995-а -1996 година.

 

 


- А кога разбрахте, че всъщност идеята е реализирана и фирма, носеща името на вашата "Скад", само че с една добавка "и ко", е регистрирана в Кипър?

 

 


- От ваша публикация г-жо Шахъмова, в която прочетох, че фирма "Скад" - като офшорна компания "и ко", е длъжник на "Кремиковци" - веднага се сетих за ония стари разговори и затова се обадих на вас.

 

 

 Но и веднага си направих проверка във фирменото отделение на Софийски градски съд, за да видя има ли някакви пререгистрации и промени във фирма "Скад" ООД. Защото освен моята съпруга в нея участват като съдружници мои приятели руснаци, които никога не са идвали в България и не биха могли да направят каквато и да била пререгистрация на дружеството.

 

 

И както бях сигурен точно това установих в съда - във фирменото дело няма никакво движение от 1995 г. насам. Странното е обаче, че открих друго - в компютърната система "Дакси" за фирмено разузнаване фигурира пререгистрация на "Скад" ООД от 2001 година.

 

 

 

Нещо, което би могло да стане само по изрично заявление на учредителите-собственици, а те такова изобщо не са подавали. Още повече, че за целта трябва да има и протокол от общо събрание, решение за увелечение на капитала и т.н., каквито документи фирменото дело на "Скад" ООД в съда липсват.

 

 

Възниква въпросът кой е пререгистрирал дружеството и е писал заявление, без съгласието на неговите четирима собственици?

 

 


- И как си отговаряте на този въпрос, подозирате ли някого?

 

 


- Аз не подозирам. Доказано е, че цялата документация на моите фирми, която се съхраняваше в моята стая в резиденцията в Правец, където живяхме пет години, преди да ме изгонят от там е открадната. И то точно от Мирчо Петков.

 

 

След това Валентин Захариев не се е появявал в резиденцията, но Мирчо през 1999 г. започна да работи в металургичния завод в Косово, изкарваше от там наличната техника.

 

 


- В крайна сметка какво ще предприемете, защото ако действително вашата фирма се окаже основен съдружник в кипърската "Скад и ко", вие дължите на "Кремиковци" над 200 млн. лева?

 

 


- Моите руски съдружници са уведомени за случая и ще предявят сериозни претенции както към Мирчо Петков за тези му действия, така и към Валентин Захариев, който е използвал името на нашата фирма. Освен това ние като съдружници имаме юридически право да предявим претенции, че оборотът на "Скад и ко" е направен, а полагащите ни се дивиденти не са получени.

 

 

 Няма значение сега на кого дължи тези пари кипърската офшорка, за което спорят Митал и Захариев. Ние ще сезираме и прокуратурата за извършената фалшификация. Предприехме и действия за проверка на офшорката в Кипър пред тамошните власти - за да се види кой, как я е регистрирал, чии са подписите и прочие.

 

 

 Ще направим всичко възможно да помогнем на правосъдието и на разследването.

 

 


- Но от "Кремиковци" АД могат да поискат от вас да връщате дълговете, познавате ли се с новия собственик на комбината Прамод Митал?

 

 


- С него ме запозна още през 1995 г. Ахмед Доган. Господин Митал тогава направи оглед на резиденцията в Правец. Мога да кажа, че всъщност ние му помогнахме да влезе в България в качествотона физическо лице - изпратихме му покана, "приглашение". Затова ме помоли Ахмед Доган.

 

 


- А пък с г-н Доган кой ви запозна, пак Мирчо Петков ли?

 

 


- Не, бившият депутат от Великото народно събрание Иван Палчев. Това стана през 1992 г. в резиденцията в Правец, когато той заедно със Слави Бинев създаваха организацията "Защита".

 

 

 Тогава, но след мен, с г-н Доган се запозна и Мирчо Петков. А сега, както разбрах от други - добре информирани лица, действителният собственик на "Кремиковци" е Ахмед Доган. Той всъщност стои зад индийската фирма на г-н Прамод Митал.

 

 

 

Мария Шахъмова, www.forumat-bg.com

 

 

 

 

 

Бел. ред.  От цялата история става ясно, че един циганин като Мирчо Петков върти огромни далавери в държавата, а зад гърба му наднича Ахмед Доган, някогашния н.с. и кфн ( именуваха се „кандидат на философските науки) Меди Доганов, родом от с. Дръндар, Варненско от Института по философия към БАН… Боже, пази България! –  кръстеше се и  произнасяше някога цялото българско офицерство на Богоявленския парад при  освещаването на бойните знамена. Днес кой да я пази? Няма го войнството… „И само твойто име кат мълвяха, умираха без страх…” – С.М.

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот