Румънска мъгла за Дунав мост 2

Автор: Юлиян Желев, Светослав Метанов, Людмила Станкова


Румънска мъгла за Дунав мост 2 Бойко Борисов и Виктор Понта са радостни под одобрителния поглед на еврокомисаря Йоханес Рау. Но засега румънците печелят по точки от бъдещата съвместна експлоатация...

Защо чак сега става известно за един куп неизвестни, покрай строителството ? Излиза, че сме се натегнали ние, за да пришпорим румънците, а май ще стане обратното !

След 13 години вторият мост между България и Румъния, между Видин и Калафат, вече е факт. Не е ясно обаче след довършителните работи и пускането му в експлоатация доколко шофьорите ще го ползват. По изключение този път големите проблеми не са в нашия двор, а в къщичката на съседите.

 

Букурещ още не е излъчил преговорен екип за създаването на проектната компания, която ще стопанисва моста. Румънският премиер обеща до няколко седмици общото дружество за експлоатация да е готово. Политическата ситуация в страната обаче е доста сложна и динамична - на 9 декември в Румъния предстоят парламентарни избори.

 

Самият пазарлък никак няма да е лесен. Първо - не е ясен размерът на таксата за преминаване на леки и товарни автомобили. Второ и по-сериозно - как ще се разпределя. България се е съгласила Румъния да събира таксите от този трафик, но няма споразумение дали и как ще се делят. Страната ни ще настоява да получава значително по-голям процент от сумата, тъй като сама изгради моста с пари по програма ИСПА и от бюджета. Румънците направиха само прилежащата инфраструктура на тяхна територия, чиято стойност е нищожна спрямо нашите вложения.


Нагласата на румънската страна обаче е различна. Въпреки признанието на премиера Понта вчера, че България е дала повече пари и затова управляващата компания ще е “от тази страна на моста” (българската), той допълни в шеговит стил: “А ние да се надяваме приходите да идват за другата страна.”


Проблем са и различните ставки на ДДС. У нас е 20%, а при съседите 24%. По този казус вероятно ще се търси арбитраж от страна на Брюксел. Обмислял се и вариант за междинен процент на налога.

 

Друга неяснота около моста е свързана с окончателното полагане на асфалтовото покритие върху платната. В благоприятния, но не съвсем реалистичен вариант, това би трябвало да стане до края на ноември. Но в случай че температурите паднат и започнат дъждове, ще се чака идната пролет. Това ще забави допълнително получаването на разрешителните за пускане на съоръжението в експлоатация.

 

Съвсем отделен проблем може да се окаже липсата на достатъчно голям трафик по втория Дунав мост. От самото начало на проекта Румъния е против изграждането на съоръжението при Видин - Калафат и има интерес товарният трафик да се движи по възможно по-дълги маршрути на нейна територия, предупредиха български превозвачи. Според тях северната съседка планира да затвори движението на тежкотоварни автомобили по краткия маршрут между Калафат и Турну Северин.

 

С автомобил и колело за истинския пуск

 

“След няколко години ще можем да се похвалим с още мостове над реката”, заяви от средата на Дунав мост 2 вчера еврокомисарят Йоханес Хан. Хан заедно с премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор-Виорел Понта преминаха по съединения втори мост между България и Румъния при Видин - Калафат.


Модерното съоръжение е с 4 платна и жп линия. Облечен в черен костюм, Бойко Борисов премина от българската в румънската част на моста, за да посрещне колегата си Понта. Двамата премиери и еврокомисарят застанаха на специално подготвената сцена, над най-дълбоката част на река Дунав в този участък. Броени минути преди това местен млекопроизводител от с. Буковец пресрещна с торбички със сирене собствено производство официалните гости. Сред тях бяха и трима министри - на строителството Лиляна Павлова, на еврофондовете Томислав Дончев и на транспорта Ивайло Московски, който за първи път се появи публично след катастрофата, в която пострада. Подаръкът за него беше с пожеланието “да му се оправи по-бързо счупената ръка”.

 

Допълвайки, че на министъра наистина му трябва калций, Борисов побърза да му възложи задача: “Хайде, Московски, докато ти се оправи ръката, да пуснеш моста.”


Премиерът съобщи, че по договорка с испанската фирма строител FCC Дунав мост 2 ще бъде пуснат в експлоатация другата пролет. Видимо доволен и в настроение Борисов заяви, че се чувства истински щастлив.


“Добрата новина никога не е новина”, пошегува се румънският премиер Виктор Понта и призна, че страната му е забавила строежа. Той допълни, че е важно да се довърши инфраструктурата извън самия мост, защото без нея той няма да е използваем. “Надявам се с Бойко да бъдем първите, които ще преминат с автомобил по моста”, заяви румънският премиер. Тук се намеси еврокомисарят Хан: “А аз ще дойда с колело или с кораб.”


И от българска страна инфраструктурата към моста все още не е готова. Четирилентовият скоростен път Ботевград - Видин, част от международния път Солун - Кулата - София, още не е започнат, въпреки че с решение на правителството трябва да се разшири с две ленти. Той ще е с дължина близо 190 км, а строителството му ще струва по около 1 млн. евро на километър.
Плановете за жп трасето, което също минава по моста, е по него да се движат влакове със скорост от 160 км в час.

 

Пътят се удължавал със 160 км

 

Румъния възнамерява да затвори за тирове второкласния път от Калафат към Турно Северин, който е най-краткият за превози между България и Централна Европа. Това поставя под въпрос използването на Дунав мост 2, заяви пред “Труд” шефът на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.


Според него в момента северните съседи активно рехабилитират пътя от Калафат към Крайова и идеята им е да отклонят тировете по обходното трасе, така че шофьорите на товарни автомобили да бъдат принудени да въртят със 160 километра повече на румънска територия.


“При сегашните високи цени на горивата се пита кой ще се навие да използва Дунав мост 2 при подобна ситуация? Защо ни е да обикаляме? Със сигурност фериботният комплекс при Оряхово - Бекет ще е по-добрият вариант за камионите ни”, смята Лалов.


Все още има много неизвестни, които също влияят - например каква ще е таксата за преминаване, добави той. Според Лалов мостът определено е удобен като местоположение за товарния трафик, но България и Румъния трябвало да “седнат и да се разберат”.


В противен случай новият мост щял да радва само жителите на Видин и на Калафат, но не и да осмисли напълно паневропейския коридор №8, който свързва Средиземно море със Северна Европа.

 

Китайци правят трета връзка

 

Испанско-китайски консорциум е проявил сериозен интерес към строителството на бъдещ мост над Дунав между Силистра и отсрещния румънски град Кълъраш, съобщиха от българската община. Оттам поясниха, че желанието да инвестират в техническото съоръжение между двата бряга е посочено в официално писмо до премиера Бойко Борисов и кмета на Силистра Юлиян Найденов (ГЕРБ).


От силистренската община казаха, че градоначалникът е поискал ускоряване на проекта и строителството на моста на международна конференция в Букурещ по въпросите за трансграничните проекти в Дунавския регион, проведена преди няколко дни.


Третият мост между България и Румъния е включен в Дунавската стратегия на ЕС, припомниха експерти. По всяка вероятност той ще прилича на моста край унгарския град Дунайварош, който е с метална конструкция, с 4 автомобилни платна и велоалеи от двете страни, без железопътна линия.

 

По в-к Труд

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот