Румъния е последователна към циганите си

Автор: Владимир Береану (2 коментара)


Румъния е последователна към циганите си

Държавата помага на тези, които искат да живеят нормално...

Румънският модел  е доста ясен и последователен и го прилагат от много години.

В Румъния първо има доста твърда ръка спрямо циганското малцинство, което не е единствено - има унгарско, немско, дори българско. За всички тях се отнасят еднакви правила. 

Румънците никога не са се съобразявали с организации за защита на малцинствата, каквито иначе има много. Много е хубаво да защитаваш всякакви прояви на малцинства, но това не става, без да се познава самата ситуация.

Например в Румъния не се допуска в града да се пътува с каруци. Това е абсолютно недопустимо - нещо, което при нас не е така.

Друго подобно нещо е пълната забрана на циганите да просят по улиците. Това се спира с полицейски мерки – подобни хора са прибират и обикновено има някакви финансови и други наказания. Има си законово предписани действия по бързата процедура.

Там много сериозно са се заели да им намерят поминък, което естествено гарантира тяхното вграждане в обществото. Има две области, в които правителстовото влага доста пари, за да могат те да се занимават.

В Румъния са много популярни циганските оркестри, както и при нас например чалгата. Циганските оркестри са почти задължителни в ресторантите в цялата страна. Това са оркестри от по 5-6 души.

Трябва да се има предвид, че в Румъния има 70 хиляди оркестъра, чието обучение, инструменти и т.н. - всичко необходимо за старта, много често се плаща от правителствени програми.

Представете си 70 хил. оркестъра, по пет-шест души - това са над 420 хил. души, които се занимават само с това. Като се има предивд, че те хранят по още 5-6 души семейство, това прави вече над 1 милион.

И тези хора престават да са изпаднали от системата, престават да са декласирани и влизат в обществото. Естествено, получават някакви заплати, живеят добре.

Другото голямо занимание е отглеждането на коне, в което циганите са много добри. Там много сериозно се гледа на създаването на ферми за коне - едните за месо, другите за езда, надбягвания, развлечения и т.н.

С тях са заети много хора, може да се каже, че те са монопол на циганското малцинство. Ние например внасяме конско месо от Румъния.

По този начин им се осигуряват доходи, които не са много големи, но и това покрива втора голяма част от циганското малцинство, което има доход и съответно съвсем друго отношение към всичко.

Друго интересно е, че например не всички в чистотата са цигани. Няма такова нещо. В чистотота има много обикновени хора, има и цигани, но на тях се гледа дори като на втора класа. Защото тези, които наистина са постигнали нещо, са или в оркестри, или в бизнеса с конете.

По този начин се осигурява поне едно голямо мнозинство, което да не са аутсайдери. Затова не би се стигнало до това, което наблюдаваме в България.

Откога е стартът на тази държавна политика?

Това работи още от 1992-93 г. от времето на президента Йон Илиеску. Тогава се създадоха поредица от програми за подпомагане на циганското малцинство и междувременно, така да се каже, по-твърда ръка спрямо тях.

Защото не вземеш ли мерки спрямо техните явления от рода на неплащане на ток и т.н., те свикват по този начин.

Такива неща бяха радикално спрени – имаше големи протести, имаше техни организации за защита на малцинствата и т.н. Образно казано, им отговориха: „Това всичко е много хубаво, ама вие не знаете за какво става дума” и това приключи. Още оттогава се спряха много от негативните тенденции, които виждаме тук, у нас.

Има и друго нещо – обикновената полиция в Румъния е доста по-сериозна институция от нашата. И просто ги хваща и не ги защитава. Кражбата просто не е идеалното занимание за циганите там.

Да, имат възможности, имат облекчения при строителството на къщи, имат помощи по разни програми, включително на Европейския съюз. Но това помага на тези, които искат да живеят нормално и пречи на тези, които не искат.

Обичайно ли е да се преговаря с тартори и неформални лидери, за да има мир в махалите?

Това е абсурд. У нас както винаги се опитваме да решим нещо в момента, не генерално. Не общо да са принципни нещата, а според някаква особена ситуация, която възниква в момента.

Това е абсурдно и съответства на липсата на държава у нас, на това държавата да наложи принципи, които да са еднакви за всеки. По един и същи начин да се дейдства, а не да изменяш държавното отношение за определени хора. Странно е да се прави нещо по специални правила.

Доказателство за това е, че няма специална агенция или "министерство на циганите" - бизнесът с коне минава през земеделското министерство, музиката - през културното ведомство. 

Възможно ли е линейки да не искат да влязат заради страх от нападения?

Не съм чувал да има такива случаи. Но сигурно има. Те се разглеждат, както се разглеждат най-обикновени инциденти – все едно у нас е дошла линейка и аз да набия доктора.

Съдят те по бързата процедура и с това приключват нещата. Те спазват същите закони като всички останали.

Със специално отношение няма да стане, те ще ти се качат на главата и ти няма да решиш никакъв проблем.

От Клуб Z

Коментари
2014-12-14 19:17:57 От: Ех, мечти!

Не виждам, какво пречи да се установи същият модел и у нас??!!!

2014-12-15 15:37:51 От: вАЙ ВАЙ ВАЙ

Докъде я докарахме !?Елементарни прагматични мерки да не можем да проведеме и вземаме акъл от румънците.Та Т.Ж. ги беше научил да плетат да свирят да железарстват с чукове а не да крадат и понеже го обявихме за идиот като по умни почнахме да правим идиотии .Резил

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот