Рожен: Астрономи мъкнат вода за пиене


Рожен: Астрономи мъкнат вода за пиене Снимка: Пенчо Маркишки, от Института по астрономия към БАН

С половин милион ремонтират телескопа в Роженската обсерватория, ще се монтират и цифрови камери

Правителството отпуска 540 000 лева на Института по астрономия за ремонт на телескопа в обсерваторията Рожен. Това става ясно от постановление на МС за изпълнение на държавния бюджет за 2017 година. Парите за Рожен се осигуряват за сметка на предвидените разходи в централния бюджет за догодина.

С тях ще се ремонтират лещите, телескопът и камерите на обсерваторията. Със средствата ще бъде закупена и друга научна апаратура, обясни директорът на Рожен Никола Петков пред в. "Телеграф".

„Необходимо е да бъдат взети цифрови камери за телескопите. Една такава струва между 60 и 68 хиляди евро. За големия телескоп за необходими две. Трябва да бъдат купени и за малките, които няма да са толкова скъпи, защото не можем да си ги позволим, обясни Петков. Една от задачите е да се направи ново отразително покритие на основния телескоп.

За целта то трябва да бъде свалено и закарано в Германия, а след това върнато. "Един от телескопите ни от година и половина не работи. За него е необходима нова електроника. От тези пари ще се опитаме да отделим средства за сградния фонд, които е в окаяно състояние", обясни Петков.

От една седмица учените от Рожен нямат дори питейна вода. "Няма и да имаме поне до май, когато се затопля. Причината за това е сушата, като е възможно да се наложи да се направи нов сондаж", обясни шефът на обсерваторията. За да се снабдят с вода за пиене, пълнят туби от друг водоизточник.

В постановлението са предвидени също и 180 000 лв за археологически разкопки на Перперикон. Парите се предоставят на бюджета на община Кърджали.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот